Na ogled bo tudi Bojevnica, med drugim zmagovalka 29. Liffa. Foto: Kinodvor
Na ogled bo tudi Bojevnica, med drugim zmagovalka 29. Liffa. Foto: Kinodvor

Približevanje raznolikosti in bogastva evropskega filma širši javnosti je osnovno poslanstvo tega projekta, ki torej v 12 slovenskih mestih prinaša 33 brezplačnih projekcij.

Na ogled bo skupno 23 filmov, ki so vsi prejemniki sredstev EU-ja za spodbujanje evropske filmske in avdiovizualne industrije. Med njimi je tudi film Bojevnica, ki je prejel letošnjo nagrado lux Evropskega parlamenta. Film Benedikta Erlingssona, ki je tudi zmagovalec 29. ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe), prinaša zgodbo o pogumni ženski, ki se za ohranitev islandske narave poda v boj proti industriji aluminija.

Filmski teden Evrope

Natančen razpored programa si lahko pogledate tukaj.

Sorodna novica Liffe: Hiša, ki jo je zgradil Jack

Transit, nemško-francoski film Christiana Petzolda, Hladna vojna poljskega režiserja Pawla Pawlikowskega, norveški film Utoya - 22. julija režiserja Erika Poppea, ki v enem samem kadru rekonstruira teroristični napad na otoku Utoya, ter film Hiša, ki jo je zgradil Jack kontroverznega danskega režiserja Larsa von Trierja, ki gledalca vodi skozi pet najpomembnejših umorov serijskega morilca Jacka, bodo med drugim na ogled na letošnjem festivalu.

Filmski teden Evrope že več let organizirajo regionalne informacijske točke Europe Direct v Sloveniji in Regijska razvojna agencija Severne Primorske v sodelovanju z lokalnimi kinematografi ter s Centrom Ustvarjalna Evropa, Predstavništvom Evropske komisije v Sloveniji in Pisarno Evropskega parlamenta v Sloveniji.