Ključni dogodki filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan so bili pred leti posneti v Sloveniji, na panoramskih lokacijah Soče. Foto: Kolosej
Ključni dogodki filma Zgodbe iz Narnije: Princ Kaspijan so bili pred leti posneti v Sloveniji, na panoramskih lokacijah Soče. Foto: Kolosej

Neobstoj tega ukrepa je bil tudi eden glavnih razlogov, zakaj naša država ni večkrat postala filmska kulisa v tujih projektih. Kot do filmarjev naklonjena država pa se je predstavila tudi na nedavni evropski filmski tržnici v Cannesu, kjer so veliko zanimanja pokazali predvsem ameriški filmarji.

25-odstotno denarno povračilo
Direktorica Slovenskega filmskega centra Nataša Bučar vseeno ohranja optimizem pri zagotavljanju konkurenčnosti, čeprav so se pri nas za ta ukrep odločili malce pozno. "Slovenija vstopa s 25-odstotnim denarnim povračilom, kar je rahlo več od sosednjih držav, ki so vstopile z 20 odstotki. Moram poudariti, da imajo številne druge države v Evropi tudi med 25 in 30 odstotki, vendar v našem regijskem okolju je to precej konkurenčna višina denarnega povračila. Drugo pa je to, da naš ukrep ne določa minimalne porabe," razloži direktorica Slovenskega filmskega centra.

Poleg idiličnih lokacij tudi ugodnejši pogoji
Naša država je bila kot potencialna lokacija za snemanje že nekaj časa na seznamu tujih filmarjev, a so ti ravno zaradi nezmožnosti uporabe povratnih sredstev odšli drugam, pove Nastja Kotnik, ki v filmski produkciji zaseda različne položaje, v preteklosti pa je nekaj časa delala tudi z Norvežani. Ob obisku Slovenije tujci vidijo lepote države, pritegnejo jih Stara Ljubljana, Kranjska Gora, Bled in tako naprej, vendar brez finančnih spodbud se tujci niso odločali za snemanje na naših tleh, sedaj pa bo to mogoče, pove Kotnikova. Doda še, da je trenutno s strani norveških produkcij v porastu število snemanj na Madžarskem.

Filmski turizem prinaša večjo porabo na področju storitvenih dejavnosti s področja turizma, kot so prenočitve in gostinske dejavnosti, in večjo prepoznavnost tistih krajev, kamor so umeščene filmske produkcije, tako da lahko zatrdimo, da je koristen z več vidikov. S prihodom tujih snemalnih ekip se bo v Sloveniji kot deželi z majhno kinematografijo ustvarilo veliko priložnosti za delo, še poroča novinarka Radia Slovenija Tina Lamovšek.