Letošnji program  festivala Diagonale obsega 107 filmov različnih žanrov in dolžin, 42 med njimi bo svetovnih premier. Foto: Diagonale/Bountouraki
Letošnji program festivala Diagonale obsega 107 filmov različnih žanrov in dolžin, 42 med njimi bo svetovnih premier. Foto: Diagonale/Bountouraki

Letošnji program obsega 107 filmov različnih žanrov in dolžin, 42 med njimi bo svetovnih premier. Na koncu festivala bodo podelili tudi številne nagrade. Po besedah novih vodij festivala Sebastiana Höglingerja in Petra Schernhuberja Diagonale niso le filmske projekcije, temveč tudi preplet razmislekov o aktualnih družbenopolitičnih temah.

Prvi večer prinaša svetovno premiero filma Leti, majski hrošč (nem. Maikäfer flieg) Mirjam Unger, ki je nastal po literarni predlogi avtobiografskega romana Christine Nöstlinger. Zgodba, podana skoz oči neustrašne devetletne Christine, je umeščena na Dunaj leta 1945, ko se njena družina pred ruskimi četami umakne v vilo nacistov na dunajsko obrobje.

Festivalski program si lahko pogledate na tej povezavi.


Velika nagrada za avstrijsko igralsko legendo

Letošnjo veliko igralsko nagrado bo prejela 89-letna Erni Mangold. Igralka, legenda odrskih desk in filma, je od nekdaj slovela po svojem neposrednem, rahlo ciničnem humorju. Širše mednarodno občinstvo se je lahko med drugim spomni iz filmov Pred zoro in Anonyma - ženska v Berlinu. Nagrade bodo podelili na sklepni slovesnosti.

Festival Diagonale se je skozi čas uveljavil kot prostor predstavitve in razprave o avstrijski kinematografski produkciji, ki v različnih programih predstavi vso raznolikost avstrijske kinematografije - posveča se novim smernicam, obenem pa obudi spomin na nekatera pretekla dogajanja.