Havc skrbi med drugim za promocijo Hrvaške kot ugodne in slikovite filmske lokacije ter s pomočjo posebne davčne sheme v državo privablja mednarodne filmske in televizijske ekipe. Dubrovnik je denimo služil za kuliso priljubljene Igre prestolov. Foto: Promocijsko gradivo/HBO
Havc skrbi med drugim za promocijo Hrvaške kot ugodne in slikovite filmske lokacije ter s pomočjo posebne davčne sheme v državo privablja mednarodne filmske in televizijske ekipe. Dubrovnik je denimo služil za kuliso priljubljene Igre prestolov. Foto: Promocijsko gradivo/HBO
Film
Društvi hrvaških filmskih režiserjev in producentov sta med drugim poudarili, da so s svojim branjem zakonov odprli prostor za politični nadzor nad filmsko produkcijo na Hrvaškem ter podelili "faraonske pristojnosti ministrstvu za kulturo". Foto: RTV SLO

Na ta način se rušijo dolgoletna prizadevanja za neodvisnost kinematografije od politike, kar lahko pomeni vrnitev socialistično-komunističnega modela upravljanja filma, kjer ne bo prostora za umetnost, ki je ne bo odobrila oblast.

Film
Hrvaška vlada je ustanovila Havc leta 2008 po vzoru drugih držav z namenom spodbujanja proizvodnje avdiovizualnih dejavnosti in kulture. Foto: AP
15 Minutes - The Dvor Massacre
Stolček Hrvoja Hribarja so lani močno zamajala tudi nekatera veteranska hrvaška združenja, ki so bila nezadovoljna s sofinanciranjem danskega dokumentarnega filma o vojnih zločinih v Dvoru na Uni. Foto: YouTube/Iz filma: 15 Minutes - The Dvor Massacre

"Vlada se na te dogodke še ni odzvala," je dozdajšnji ravnatelj centra Hrvoje Hribar povedal za ameriško revijo Hollywood Reporter. "V državnem proračunu za leto 2017 za tovrstne spodbude ni več denarja," opisuje možnosti za nadaljnje privabljanje mednarodnih produkcij.

Hribar, ki ga bremeni negativno poročilo državne revizije o finančnem poslovanju Havca, je na začetku tedna novemu upravnemu odboru centra podal svoj odstop, ki ga je na konstitutivni seji soglasno sprejel. Po poročilu državne revizije je Hribar v letu 2015 brez soglasja upravnega odbora Havca odločal o uporabi denarja v pogodbah nad 50.000 kun (6.600 evrov), brez podpisa ministra za kulturo pa tudi za zneske nad 200.000 kun (26.400 evrov). Navaja tudi vrsto drugih kršitev statuta Havca in hrvaškega zakona o državnem proračunu.

Ob odstopu je Hribar izjavil, da bo spoštoval poročilo državne revizije, čeprav nasprotuje njenim navedbam. Hrvoje, ki bo delovne obveznosti opravljal še 14 dni po sprejetem odstopu, hrvaški avdiovizualni center zastopa na Berlinalu, v čemer vidi tudi priložnost, da svoj položaj predstavi mednarodnim producentom in drugim predstavnikom industrije.

Hrvaška filmska združenja: Revizorji so presegli svoja pooblastila
Ob tem hrvaška strokovna filmska združenja opozarjajo, da poročilo državne revizije kaže na uvajanje političnega nadzora nad kinematografijo. Društvi hrvaških filmskih režiserjev in producentov sta sicer pozdravili sklepe državne revizije o nepravilnostih v finančnem poslovanju Havca, a obenem opozorili, da so revizorji presegli svoja pooblastila, ko so ocenjevali, ali so določeni projekti Havca prispevali k razvoju hrvaške kulture.

Ministrstvu za kulturo so s tem podeljene "faraonske pristojnosti"
Kot poudarjajo, so s svojim branjem zakonov odprli prostor za politični nadzor nad filmsko produkcijo na Hrvaškem in podelili "faraonske pristojnosti ministrstvu za kulturo". V svojem odzivu društvi pojasnjujeta, da so pogodbe za proizvodnjo filmov vredne več kot 200.000 kun, državna revizija pa s svojimi ugotovitvami narekuje uvajanje prakse, da na Hrvaškem ne bodo mogli več snemati filmov brez odobritve vlade.

"Na ta način se rušijo dolgoletna prizadevanja za neodvisnost kinematografije od politike, kar lahko pomeni vrnitev socialistično-komunističnega modela upravljanja filma, kjer ne bo prostora za umetnost, ki je ne bo odobrila oblast," so še zapisali. Po njihovih besedah je minister za kulturo v prejšnjih letih praviloma podpisal zneske nad 200.000 kun le, če je šlo za stroške delovanja Havca, ne pa tudi za financiranje filmov.

Kritike na sofinanciranje filma o dogodkih v Dvoru
Kot je za ameriško revijo še povedal Hribar, so napad na center sprožili očitki desnosredinskih hrvaških politikov, ker je center sofinanciral kontroverzni danski dokumentarni film 15 minut - masaker v Dvoru. V filmu (r.: Georg Larsen in Kasper Vedsmand), nad katerim so nezadovoljstvo izrazila tudi nekatera veteranska hrvaška združenja, so vojne zločine v Dvoru na Uni posredno pripisali hrvaškim vojakom, čeprav okoliščine pokola več oseb s posebnimi potrebami v mestu - v njem so bile pred prihodom hrvaških sil nameščene srbske enote - niso jasne.

Revizija je po Hribarjevih besedah le vrhunec več kot leto dni trajajočega pritiska, ki ga je začel na Havc izvajati nekdanji hrvaški minister za kulturo in zdajšnji poslanec HDZ-ja Zlatko Hasanbegović, ki je znan po ukinitvi državnih virov financiranja nedobičkonosnih medijev. V tem času naj bi zamujali tudi z izplačilom davčnih povračil tako domačim kot tujim producentom, ki so snemali filme na območju Hrvaške.

Hasanbegović: Revizija je zadoščanje
Hasanbegović je ob nedavnih dogodkih izjavil, da so sklepi državne revizije "zadoščanje". Pričakuje pa, da bo preiskavo sprožilo tudi državno odvetništvo. Hasanbegović je bil minister za kulturo v prejšnji desnosredinski vladi HDZ-ja in Mosta neodvisnih list, ki je oblikovala svojo vlado tudi po lanskih predčasnih parlamentarnih volitvah.

Na ta način se rušijo dolgoletna prizadevanja za neodvisnost kinematografije od politike, kar lahko pomeni vrnitev socialistično-komunističnega modela upravljanja filma, kjer ne bo prostora za umetnost, ki je ne bo odobrila oblast.