Film Posledice je svetovno premiero doživel 7. septembra na mednarodnem filmskem festivalu v Torontu, slovensko premiero 13. septembra na Festivalu slovenskega filma v Portorožu, film so prikazali še na filmskem festivalu v Londonu. Foto: Kinodvor
Filmska recenzija: Posledice

Nagrajena sta bila tudi filma Izbrisana scenarista in režiserja Miha Mazzinija ter Šivi režiserja Miroslava Terzića.

Protagonistka Ana Jovanović (Judita Franković Brdar) v filmu Izbrisana. Foto: SFC

Ravnotežje med nasiljem in ranljivostjo
Žirija je Zemljiču nagrado podelila za "intenzivni nastop, ki najde ravnotežje med nasiljem in ranljivostjo, kar gledalcu daje občutek negotovosti prihodnjih dejanj lika, ter za prikaz notranjega sveta emocij z izjemno subtilnostjo", so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Žirijo glavnega tekmovalnega programa so sestavljali igralec Goran Bogdan (predsednik), igralka Nada Šargin, režiserka Joana Urikaru, režiser in scenarist Bojan Vuletić ter igralka Sanja Vejnović.

Film Posledice z 18-letnim protagonistom Andrejem, ki se mora, ko pristane v vzgojnem zavodu, začeti boriti za svoje mesto v skupini varovancev, se je za nagrado v glavnem tekmovalnem programu potegoval s še 13 filmi.

Žirija je Mazziniju nagrado podelila zaradi "briljantnega načina združevanja travmatičnega in absurdnega zgodovinskega ozadja z borbo ženske". Foto: MMC RTV SLO

Izbrisana - najboljši scenarij
Mazzinijev film Izbrisana, ki je bil uvrščen v tekmovalni program Srbski film, je bil nagrajen za najboljši scenarij. V ospredju zgodbe filma, ki je nastal v koprodukciji Slovenije, Hrvaške in Srbije, je samska mama Ana, ki v porodnišnici ugotovi, da je ni v računalniških sistemih in da uradno ne obstajata ne ona ne njen novorojenček.

Žirija je Mazziniju nagrado podelila zaradi "briljantnega načina združevanja travmatičnega in absurdnega zgodovinskega ozadja z borbo ženske, ki se je odločila, da ne bo ostala nevidna, in zaradi impresivnega prikaza čustev in izkušnje matere samohranilke, ki se sooča z nasiljem in pritiskom svoje močne volje," so sporočili s SFC-ja.

Izginuli novorojenčki iz beograjskih bolnišnic
Igralka Snežana Bogdanović pa je prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v Terzićevem filmu Šivi, ki je bil prav tako prikazan v programu Srbski film. Film, ki je koprodukcija Srbije, Slovenije, Hrvaške in BiH-a, obravnava temo izginulih novorojenčkov iz beograjskih bolnišnic, ki so bili po pričevanju stotine staršev razglašeni za mrtve, v resnici pa so bili prodani v posvojitev.

Igralka Snežana Bogdanović je prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v Terzićevem filmu Šivi. Foto: Festival 47FEST
Izbrisana

Žirija je med drugim zapisala, da "Snežana Bogdanović v vlogi Ane prinaša v igro nekaj novega, na nivoju sodobne evropske kinematografije". "V eni izjemno trezni, nepretenciozni, a zelo očitni igralski akciji nas Snežana skoraj hipnotično potegne v osebno dramo osebe, ki je svoje življenje podredila boju za resnico," je še zapisala žirija.

Šivi so prejeli še nagrado kritikov Nebojša Đukelića, za katero se potegujejo filmi iz regije, ter nagrado žirije FIPRESCI.

Festival v Beogradu je potekal od 22. februarja do 3. marca.