Gre za intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se podata v boj proti diskriminaciji svoje družine. Foto: Kinodvor
Gre za intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se podata v boj proti diskriminaciji svoje družine. Foto: Kinodvor
Poleg izzivov, ki jih prinaša prvo starševstvo, se morata Daja in Jedrt spoprijeti še z nasprotniki, ki ju primerjajo s pedofili, njuno razmerje pa označujejo kot nenaravno. Foto: Kinodvor
Lezbični par z otrokom v filmu Odraščanje

Na redni spored domačih kinematografov prihaja dokumentarni film Odraščanje, ki so ga v Kinodvoru predvajali v sklopu dogodkov Premiera slovenskega filma. Dokumentarec spremlja lezbični par z otrokom v času referenduma o družinskem zakoniku. Gre za intimni portret štirimesečnega Tiborja in njegovih mam Daje in Jedrt, ki se podata v boj proti diskriminaciji svoje družine.

Ko se v predbožičnem času leta 2015 Daja in Jedrt vključita v predvolilno kampanjo ob referendumu o izenačitvi zakonskih zvez, njihovo zasebno življenje postane ena glavnih političnih tem v državi. Poleg izzivov, ki jih prinaša prvo starševstvo, se morata Daja in Jedrt spoprijeti še z nasprotniki, ki ju primerjajo s pedofili, njuno razmerje pa označujejo kot nenaravno.

Režiser Siniša Gačić je opozoril nase že s prvim dolgometražnim dokumentarnim filmom Boj za, ki je na Festivalu slovenskega filma leta 2014 prejel vesno za najboljši celovečerec. Spremljal je protestnike, ki so mesec dni po začetku gibanja Occupy na Wall Streetu leta 2011 postavili šotore pred Ljubljansko borzo v kritiki predstavniške demokracije in kapitalizma. Dominik Mencej pa je na isti izdaji festivala s kratkim študentskim filmom Prespana pomlad osvojil vesne za najboljši kratki film, režijo in scenarij.

Producent in distributer filma Odraščanje je produkcijska hiša Zuhr film. Kot so poudarili pri Slovenskem filmskem centru, je pri filmu kot dramaturginja sodelovala tudi režiserka Katarina Morano, ki se je na lanskem filmskem festivalu v Karlovih Varih v sklopu platforme Future Frames uvrstila med deset najobetavnejših mladih režiserjev s svojim magistrskim projektom Ljubljana - München 15:27.

Odraščanje bo na sporedu v izbranih kinih Art kino mreže Slovenije, in sicer v ljubljanskem Kinodvoru, Kinogledališču Tolmin, Mestnem kinu Metropol v Celju, Kosovelovem domu Sežana, Kinu Domžale, Kinu Velenje in Kulturnem domu Krško.

Lezbični par z otrokom v filmu Odraščanje