26-letna igralka in njeni predstavniki na agenciji Creative Artists so se dve leti pogajali za pravice za zelo zaželeni projekt francoske produkcijske hiše StudioCanal. Foto: EPA
26-letna igralka in njeni predstavniki na agenciji Creative Artists so se dve leti pogajali za pravice za zelo zaželeni projekt francoske produkcijske hiše StudioCanal. Foto: EPA
Gwyneth Paltrow kot Sylvia Plath
Plathova, ki se je večino življenja spopadala z depresijo, si je vzela življenje 11. februarja 1963.

Drama, ki se odvija v 50. letih prejšnjega stoletja, se osredinja na mlado knjižno urednico Esther Greenwood (Sylvia Plath oziroma Julia Stiles), ki se vse teže spopada s svojo okolico in brede vse globlje v duševno bolezen.

Sylvia Plath že prej na filmskih platnih
V prvi filmski različici Steklenega zvona iz leta 1979 je vlogo Esther odigrala Marilyn Hassett, od tedaj pa so se za pravice prenosa na platno edinega romana s Pulitzerjevo nagrado ovenčane pesnice Plathove, ki je izšel malo pred njenim samomorom leta 1963, potegovale različne stranke. Novi Stekleni zvon naj bi začeli snemati v začetku leta 2008, pri produkciji pa bosta sodelovali tudi neodvisni podjetji Plum Pictures in Killer Films.

Leta 2003 je v biografskem filmu o Sylvii Plath, naslovljenem preprosto Sylvia (osredinjal se je na težavno ljubezensko zgodbo duševno bolne Plathove in angleškega pesnika Teda Hughesa, ki ga je upodobil novi Bond Daniel Craig), glavno vlogo odigrala Gwyneth Paltrow. Film je sprožil neodobravanje hčere pokojne Plathove, saj naj bi se filmarji okoriščali s smrtjo njene matere.

Stilesova, ki je leta 1999 zaslovela z vlogo v najstniški komediji 10 razlogov zakaj te sovražim (s tem filmom si je preboj med zvezdnike zagotovil tudi Heath Ledger), je v zadnjem času v sodelovanju s produkcijsko hišo Plum Pictures tudi napisala in režirala kratki film Raving, ki ga je financirala revija Elle - gre za zgodbo po članku iz revije. V filmu igrata Zooey Deschanel in Bill Irwin, premiera pa bo te dni na filmskem festivalu Tribeca. Nazadnje je bilo Stilesovo na velikih platnih mogoče videti v predelavi grozljivke Omen leta 2006.