Veliko mladih svoje občutke in doživljanje sveta izraža s filmsko ali videokamero. Foto: Pionirski dom
Veliko mladih svoje občutke in doživljanje sveta izraža s filmsko ali videokamero. Foto: Pionirski dom

Skozi filmsko govorico, ki je mladim najbližja in jih vsak dan vzgaja in spremlja, se gledalcem odpira nov svet; svet odraščajočih in njihovih problemov, strahov, želja in hrepenenj. Danes na osnovnih in srednjih šolah deluje pod vodstvom mentorjev veliko mladih, ki se izražajo skozi filmsko in videoumetnost. Takih, ki svoje občutke in doživljanje sveta izražajo s filmsko ali videokamero, ki snemajo filme ter se z njimi predstavljajo. Namen festivala je srečanje filmskih in videoustvarjalcev osnovnih in srednjih šol, spoznavanje, izmenjava izkušenj, ki prinašajo tudi preverjanje lastne ustvarjalnosti.

Prvi dan bo v Festivalni dvorani v Ljubljani prikazanih 87 filmov, ki so letos prispeli na natečaj za najboljše osnovnošolske in srednješolske filme. Letošnja žirija, ki jo sestavljajo režiser Damjan Kozole, varuhinja gledalčevih pravic na TV Slovenija Miša Molk, igralec Primož Petkovšek – Petko ter član otroške žirije Anže Sobočan, bo izmed 54 osnovnošolskih in 33 srednješolskih filmov, prispelih na natečaj, izbrala najboljše na obeh stopnjah in podelila zlate, srebrne in bronaste klape.

D

Podrobnejši program festivala najdete tukaj.
rugi dan predstavlja spremljevalni program s socialno tematiko, o okviru katerega bodo predstavljeni filmi, nastali v okviru specializiranih izobraževalnih programov za deprivilegirane otroke in mladino, ob 15.30 bo na temo Film in video kot orodje/orožje tudi okrogla miza z mentorji in s strokovnjaki, med drugimi se je bodo udeležili Tomo Križnar, Borko Radešček, Maja Malus, Lana Zdravkovič in drugi.

Festival bo potekal v Festivalni dvorani do petka, ko bodo ob 18.00 podelili nagrade. V soboto bodo od 15.00 naprej v programu Kinobalon ljubljanskega Kinodvora prikazani zmagovalni in drugi filmi, vredni ogleda.