Foto:
Foto:
Kennedyjevi nagrajenci
Nagrade je podelila ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki je priznala, da si je od nekdaj želela postati Diana Ross. Foto: EPA

Žirija je poleg glavnih treh podelila še dve nagradi za življenjsko delo. Prejela sta jih pianist Leon Fleisher in pevec Brian Wilson iz legendarne ameriške skupine Beach Boys. Letos so bile nagrade umetnikom za njihov "življenjski prispevek k ameriški kulturi" podeljene že tridesetič. Nagrajence sicer izberejo kolegi in prejšnji dobitniki Kennedyjeve nagrade. Lani sta bila med lavreati režiser Steven Spielberg in pevka countryja Dolly Parton. V prejšnjih letih so nagrado med drugim prejeli igralki Elizabeth Taylor in Katharine Hepburn, pevec Bob Dylan ter tenorist Luciano Pavarotti.

Kljub obilici smeha in solz je bilo ozračje bolj "zategnjeno"
Kot poročajo tuji mediji, kljub veliko smejanju in kakšni potočeni solzi, vzdušje ni bilo povsem sproščeno. Viri blizu organizatorjem proslave so povedali, da ti nikoli niso resno razmišljali o tem, da bi povabili vse člane skupine Beach Boys ali Supremes. Brian Wilson in Mike Love sta se namreč leta na sodišču bojevala zaradi avtorskih pravic pesmi, medtem ko je Diana Ross ponovno združitev skupine izpeljala brez poprejšnjih članic Mary Wilson in Cindy Birdsong.

Riceova si je želela postati Diana Ross
Ob hollywoodski smetani se je slovesne podelitve udeležila tudi ameriška zunanja ministrica Condoleezza Rice, ki je podelila nagrade in ob tem izdala svoje mladostne sanje: "Diane Ross nisem želela le poslušati, hotela sem postati Diana Ross." Poleg nje so se podelitve udeležili tudi Robert De Niro, Cameron Diaz, legendi soula Aretha Franklin in Smokey Robinson, ameriški komik Steve Carell in drugi. Ob tem je De Niro, ki je s Scorsesejem posnel filme Glavne ulice, Taksist in druge, izrazil upanje, da bo s prijateljem "Martyjem" lahko posnel še kakšen film.

Večer je sklenil izbor pesmi Beach Boysov, ki so jih prepevali drugi glasbeniki. Pevec countryja Lyle Lovett je zapel skladbo God Only Knows, skupina Hootie & Blowfish pa je predstavila lastno različico pesmi California Girls.