Snemanje igralnih celovečernih filmov je za 77-letnega Loacha postalo prenaporen podvig. Po filmu Jimmy's Hall, ki ga trenutno snema na Irskem, bo snemal le še dokumentarne filme. Foto: EPA
Snemanje igralnih celovečernih filmov je za 77-letnega Loacha postalo prenaporen podvig. Po filmu Jimmy's Hall, ki ga trenutno snema na Irskem, bo snemal le še dokumentarne filme. Foto: EPA

"Menim, da bi se morali posloviti, ko smo na vrhu," je za filmsko revijo Screen Daily dejala producentka Rebecca O'Brien, ki s 77-letnim Loachom sodeluje od leta 1990. "Ken ne sedi v režiserjevem stolčku in razlaga ljudem, kaj naj naredijo; stalno teka naokoli. To zahteva veliko fizične in psihične vzdržljivosti," je dodala.
Producentka britanskega režiserja je tako dejala, da bo film Jimmy's Hall (Jimmyjeva dvorana) verjetno zadnji Loachov igrani celovečerec: "To je verjetno Kenov zadnji igrani film. Imamo nekaj idej za dokumentarce, ki se jih bomo verjetno lotili," je dejala.
Jimmy's Hall, ki ga trenutno snemajo na Irskem, bo Loachov 29. film. Postavljen je v leto 1932, sledi pa zgodbi irskega komunističnega vodje Jamesa Graltona, ki je na Irskem leta 1921, preden se je preselil v New York, postavil plesno dvorano.
V filmu, "ki želi zaznamovati duh svobodomiselnih ljudi, ki so se šli učit, debatirat, sanjat in se zabavat", v glavnih vlogah nastopata Barry Ward in Simon Kirby. Poleg njih igralsko ekipo sestavljajo še Jim Norton, Brían O’Byrne in Andrew Scott, poroča časopis Screen Daily.
Loach je sicer nazadnje posnel dokumentarni film The Spirit of 45, z zadnjim igranim celovečernim filmom Angelski delež pa je dobil nagrado žirije v Cannesu. Kariero je začel na televiziji, na velikih platnih se je prvič pojavil leta 1967 s filmom Poor Cow, dve leti pozneje pa je vzbudil mednarodno pozornost s filmom Kes. Zelo znan je tudi film Veter, ki trese ječmen, s katerim je prav tako navdušil v Cannesu. V svoji skoraj 50-letni karieri je ustvaril 30 celovečernih filmov in se z njimi pojavil na vseh velikih filmskih festivalih.