Prvi film, predstavljen na Euroteki 2008, je animacija Starih čeških povesti. Foto:
Prvi film, predstavljen na Euroteki 2008, je animacija Starih čeških povesti. Foto:

Zato smo se v Slovenski kinoteki odločili, da gremo onkraj vseh meja, da pripravimo retrospektivo, kakršne pri nas še ni bilo ...

Miha Jambrek
Videti bo mogoče tudi film Luisa Bunuela Viridiana, ki se v duhu tega nadrealističnega režiserja dotika nenavadne zgodbe, prikazane s pomočjo zanimive uporabe svetlobe pod vodstvom direktorja fotografije Joseja Aguaya.
Kinoteka je postala Evroteka

Šestmesečna retrospektiva se je začela v dvorani Slovenske kinoteke s projekcijo češkega animiranega filma Stare češke povesti, uradno odprtje Euroteke 2008 pa se bo zgodilo v četrtek ob 20.00 s projekcijo še enega češkega fillma Ekstaza.

Seznam stotih najboljših


Leta 1995, ob stoletnici filma, je zveza IMAGO (evropska zveza direktorjev fotografije) v knjižni publikaciji Ustvarjanje podob predstavila sto filmov, ki predstavljajo vizualni presežek, ker so vpeljali v kinematografijo razne novosti. Slovenska kinoteka pa je s tega seznama izhajala pri sestavljanju programa retrospektive, saj je po njihovem mnenju oziroma kot je zapisal Miha Jambrek v Kinotečniku, ta izbor kar klical po tem, da bi te filme predstavili na velikem belem platnu, v temi kinodvorane.

Najbolj obširna retrospektiva na Slovenskem


Vendar pa so v Kinoteki seznam stotih najboljših filmov močno razširili, saj je zveza IMAGO pri svojem pregledu izpustila mnogo držav, narodov, kinematografij in velikih imen iz zgodovine filma. Zato so pripravili do zdaj najbolj obširno retrospektivo evropskega filma na slovenskih tleh, ki ne bo omejena le na najlepše filme, ampak bo predstavila pregled evropske filmske zgodovine.

Pri tem pa so organizatorji izhajali iz treh postavk, ki so jim narekovale, naj se opirajo na mejnike v filmski zgodovini posamezne države, da predstavijo filme s samega začetka filmske umetnosti in da poskusijo utemeljiti retospektivo tudi na izboru neigranih filmov. Vendar pa kljub obširnemu izboru niso mogli zajeti vseh filmov, ki bi bili morda tudi vredni ogleda.

Najvidnejša dela "nevidenih držav"
Euroteka 2008 ni namenjena celotnemu pregledu določenega obdobja ali kulturnega okolja, kar pomeni, da so vanjo vključena nekatera najvidnejša dela, izpuščena pa je celotna avantgarda in slogovne smeri, ki so se pojavile v določenih zgodovinskih trenutkih. Pripravili so tudi spremljevalni izbor filmov. Tako naj bi dopolnjeval Euroteko s filmi, ki so zdrsnili v pozabo.

Projektu se je pridružilo 27 filmskih arhivov, iz katerih so sestavili program, ki vključuje filmsko manj znane države, kot so Švica, Norveška, Rusija, Romunija. Na ogled pa bodo tudi španski, češki filmi in filmi iz preostalih držav Evropske unije. V kinotečni dvorani bo mogoče videti tudi novosti z restavriranih filmskih kopij in pa tudi tiste slabše ohranjene.

Zato smo se v Slovenski kinoteki odločili, da gremo onkraj vseh meja, da pripravimo retrospektivo, kakršne pri nas še ni bilo ...

Miha Jambrek
Kinoteka je postala Evroteka