Ranti, sicer lenemu, nerodnemu, vedno lačnemu in neskončno visokemu fantu, se življenje postavi na glavo, ko ga učitelj telovadbe prepriča, da se posveti košarki. Foto: Gustav Film
Ranti, sicer lenemu, nerodnemu, vedno lačnemu in neskončno visokemu fantu, se življenje postavi na glavo, ko ga učitelj telovadbe prepriča, da se posveti košarki. Foto: Gustav Film
Košarkar naj bo
Film bo v kategoriji otroškega filma na sporedu štirikrat, prvič že na otvoritveni dan festivala. Foto: Gustav Film
Košarkar naj bo
Slovenska premiera filma Borisa Petkoviča je bila v Cankarjevem domu, v sklopu dogodkov Naši filmi doma, ki jih od jeseni pripravlja Slovenski filmski center. Foto: Gustav Film
Utrip ljubezni
Lani so na tem festivalu nemško premiero doživeli kar trije slovenski celovečerni filmi, med njimi tudi Petkovičev Utrip ljubezni. Foto: Promocijsko gradivo

Tam se je danes začel 22. mednarodni festival otroškega in mladinskega filma Schlingel. Režiser filma Petkovič se na festivalu, ki ga v Chemnitzu prirejajo od leta 1996, predstavlja že drugič. Lani je sodeloval s svojim filmom Utrip ljubezni, na festivalu pa sta se predstavila še dva slovenska celovečerca, in sicer Pojdi z mano Igorja Šterka in Nika Slobodana Maksimovića. Slovenski film je bil zastopan tudi v tekmovalnem programu kratkih filmov, v katerem je sodeloval igrani film Martina Turka Dobro unovčeno popoldne, med animiranimi filmi pa Prince Ki-Ki-Do: Balon Grege Mastnaka in Zadnje kosilo Mihe Šubica.

Filmsko bero, ki jo predstavlja letošnji festival, ocenjuje enajst različnih žirij, med njimi tudi otroške, vsega skupaj pa bodo podelili devetnajst nagrad v skupni vrednosti 64 tisoč evrov. Program prinaša pregled najnovejše mednarodne produkcije na področju otroških in mladinskih filmov, v organizaciji Saškega društva za otroke in mlade v Chemnitzu. Pri organizaciji festivala od leta 2006 sodeluje tudi Saška ustanova za zasebno radiodifuzijo in nove medije. Pokrovitelj Schlingela je predsednik vlade Svobodne dežele Saške, Stanislav Tillich.

Težavno prebijanje mladinskega filma
Za večjo promocijo in prepoznavnost otroškega in mladinskega filma so organizatorji festivala leta 2007 ustanovili mednarodno mladinsko tekmovanje, ki neposredno nagovarja otroke, stare od 11 do 13 let. Povečanje filmske produkcije za to starost in posledično povečanje pozornosti javnosti je z leti privedlo do upravičene zaskrbljenosti vseh, ki ustvarjajo otroške in mladinske filme, saj prav ti filmi v distribucijskem svetu teže najdejo svoje mesto.

Brez sinhronizacije
Posebnost festivala je ta, da predvajajo filme v izvirnem jeziku, kar v Nemčiji, kjer filme največkrat sinhronizirajo, ni v navadi. Zato na festivalu opažajo, da to med mladim občinstvom vzbuja zanimanje za tuje države, kulture in jezike. Mladi udeleženci festivala se lahko udeležijo tudi številnih in različnih ustvarjalnih delavnic.

Košarkar naj bo bo v kategoriji otroškega filma na sporedu štirikrat, prvič že danes, projekcije pa se bosta udeležila tudi režiser in slovenski veleposlanik v Nemčiji, Franci But.

Film pripoveduje o mladem in nerodnem fantu Ranti, ki je tako izjemne višine, da "bi lahko žirafam kravate zavezoval". Njegovo življenje se postavi na glavo, ko ga nekega dne učitelj telovadbe Salta povabi v košarkarsko ekipo. Za Ranto se začne razburljiva pot, polna nepredvidljivih dogodivščin, na kateri ga nenehno spremlja duhoviti prijatelj Smodlak. Film je nastal v produkciji Gustav filma in koprodukciji RTV Slovenija.