Film Pokora je nastal po romanu Iana McEwana. Ta je prejel nagrado angleških kritikov in nemško nagrado za najboljši tuji roman leta in bil nominiran za bookerja. Foto:
Film Pokora je nastal po romanu Iana McEwana. Ta je prejel nagrado angleških kritikov in nemško nagrado za najboljši tuji roman leta in bil nominiran za bookerja. Foto:
Veljavnost nagrad se je dvignila, odkar so podelitev leta 2002 prestavili pred podelitev oskarjev.
Evropejci ga dobro poznamo, Američani morda malo manj. A najnovejši film bratov Coen, No Country for Old Men je popravil tudi to.
Evropejci ga dobro poznamo, Američani morda malo manj. A najnovejši film bratov Coen, No Country for Old Men, je popravil tudi to. Foto: EPA

Londonska kraljeva opera že pričakuje obiskovalce, ki se bodo danes ob 22.00 zbrali na podelitvi britanskih filmskih nagrad bafta. Letos so bafte, ki veljajo za dobre napovedovalke oskarjev, še bolj v središču pozornosti zaradi stavke hollywoodskih scenaristov, ki kljub napovedanim razrešitvam meče senco na običajni blišč sezone podeljevanja filmskih nagrad v Združenih državah Amerike. Podelitev bo vodil Jonathan Ross, prenašala pa jo bo televizijska hiša BBC.

Kdo bo zamgovalec?
Največ nominacij, kar 14, si je letos prislužila romantična vojna drama Pokora ki ima v žepu že dva zlata globusa, nominirana pa je tudi za oskarja. Film, posnet po romanu Iana McEwana, je poleg nominacije za najboljši film (v tej kategoriji tekmuje s filmi Ameriški gangster, Življenje drugih, Ni prostora za starce in There Will Be Blood) prinesel nominaciji tudi glavnima igralcema, Keiri Knightley in Jamesu McAvoyu, ter režiserju Joeju Wrightu.

Iz rok igralcev v roke igralcev
Pokori z devetimi nominacijami sledita triler bratov Coen Ni prostora za strace in epska pripoved o naftnem mogotcu Tekla bo kri, za sedem nagrad pa so bo potegovala francoska biografija Edith Piaf z naslovom La Vie en Rose. Kot je pri tovrstnih prireditvah v navadi, bodo nagrade podeljevali znani obrazi iz sveta filma in glasbe. Tokrat se bodo v tej vlogi zvrstili Cuba Gooding jr., Harvey Keitel, Jeff Goldblum, Kevin Spacey, Eddie Izzard, Ricky Gervais, Thandie Newton in Ian McKellen.

Nominiranci za najboljši film:
Ameriški gangster
Pokora
Življenja drugih
Tekla bo kri

Največ nominacij za bafte:
Pokora - 14
Ni prostora za starce - 9
Tekla bo kri - 9
Življenje v rožnatem - 7
Bournov ultimat - 6
Ameriški gangster - 5
Življenja drugih - 5
Michael Clayton - 5

L. Š.