Nastop Jamesa Cordena in Rebel Wilson je bil, roko na srce, eden  redkih tisti večer, ki so izzvali salve smeha iz občinstva. Foto: Reuters
Nastop Jamesa Cordena in Rebel Wilson je bil, roko na srce, eden redkih tisti večer, ki so izzvali salve smeha iz občinstva. Foto: Reuters
Sorodna novica Cats

Po skeču med nedeljsko podelitvijo oskarjev, ki je na muho vzel kritiško zasmehovani muzikal Cats, se je razplamtel pravi manjši spor med Akademijo in Združenjem za posebne učinke.

Oskarja za najboljše posebne učinke sta kot podeljevalca v nedeljo izročala James Corden in Rebel Wilson, ki sta skupaj nastopila v nedavnem spektaklu Cats; na oder sta prišla v kožuhih, ki so spominjali na njuni mačji opravi v filmu. Pred predstavitvijo nominirancev sta pripomnila, da "nihče ne razume bolje kot onadva, kako zelo so pomembni dobri posebni učinki".

"Nič ne odtehta slabo povedane zgodbe"
Trenutek je bil, roko na srce, eden od redkih tisti večer, ki so izzvali salve smeha iz občinstva. A vsi se očitno niso smejali: Združenje za posebne učinke (VES), ki šteje več kot štiri tisoč članov, je podalo izjavo za javnost, češ da ne bodo dežurni krivec za Cats.

"Niti najboljši posebni učinki na svetu ne morejo odtehtati slabo povedane zgodbe," je zapisano v izjavi. "Ogromno razočaranje je bilo, da je Akademija brila norce iz posebnih učinkov na večer, ki naj bi bil posvečen nadarjenim ustvarjalcem. To je ponižujoče za globalno skupnost mojstrov posebnih učinkov, ki ustvarjajo nadstandardne, zahtevne in vizualno osupljive trike v skladu z vizijami filmskih ustvarjalcev."

Sorodna novica Parazit: prvič v zgodovini na oskarjih zmagal mednarodni film

Med številnimi, ki so svoje nezadovoljstvo izrazili na Twitterju, je bil na primer Hal Hickel, ki je leta 2007 oskarja dobil za vizualne učinke v Piratih s Karibov. "Akademija je spet našla način, da nas je užalila. Po navadi si privoščijo neumne šale o piflarjih, letos pa je bila na vrsti neumna šala o tem, da so slabi posebni učinki krivi za polomijo Cats."

Izjava združenja VES se je obregnila še ob en skeč s podelitve: Julia Louis-Dreyfus in Will Ferrell sta v svoji točki v šali narobe razumela funkcijo direktorja fotografije, češ da so to ljudje, ki ti na snemanju kuhajo kosilo in te opominjajo, kdaj je konec odmora. Montažerji so po njunem mnenju tisti, ki zmasakrirajo vloge igralcev. (Julia Louis-Dreyfus: "Si vedel, da sem nastopila tako v Parazitu kot v 1917, pa so me izrezali?")

"Upamo, da bo Akademija v prihodnje izkazala primerno spoštovanje obrti vizualnih učinkov – in vsem drugim panogam, tudi fotografiji in filmski montaži," so zapisali pri VES-u. "Vsi si to zaslužimo."

Filmska adaptacija slavnega muzikala Cats, ki jo je režiral Tom Hooper, je bila nesporno ena največjih filmskih polomij leta 2019 – po neuradnih podatkih je studio Universal z njo izgubil več kot 70 milijonov dolarjev. Film so dokončali v neznanski hitrici, da bi še ujel zadnji rok, ki ga Akademija upošteva pri izbiri nominacij. Namesto tega je film pretekli konec tedna osvojil samo največ nominacij za zlate maline, "priznanja" za najslabše izdelke filmskega leta.

V prvih dneh po premieri Cats je največ kritik letelo prav na račun katastrofalnih posebnih učinkov; studio je po premiernem koncu tedna kinematografom posredoval celo novo, "izboljšano" različico filma.

Igralci se od katastrofe distancirajo s šalami
Rebel Wilson je prejšnji mesec na podelitvi nagrad bafta pripomnila, da je njena obleka črna zato, ker je predelala opravo, ki jo je oblekla "za pogreb filma Cats". Corden v intervjujih trdi, da filma sploh ni videl, da je pa "slišal, da je grozen".