Foto:
Foto:
Panov labirint
Največ nagrad je pripadlo filmu Panov labirint. Foto: EPA
Juan Diego
Juan Diego je bil ob prejemu nagrade za najboljšega igralca v glavni vlogi pravo nasprotje svojega filmskega lika, godrnjavega očeta, ki ga vznejevolji prihod odraslega sina. Foto: EPA

Mesto bo vsaj za eno leto obdržal Pedro Almodovar. Španska filmska akademija je Almodovarja razglasila za najboljšega režiserja, njegov film Vrni se pa je postal najboljši španski film leta 2006. Tudi ovenčanje Penelope Cruz za vlogo Raimunde v istem filmu je bilo pričakovano, zato pa vnaprej ni bil odločen vsaj boj za najboljšega igralca. To je postal Juan Diego, in sicer za vlogo v filmu Vete de Mi režiserja Víctorja Garcíe Leóna.

Bučna zabava ekipe Guillerma del Tora
Čeprav je Almodovarjev film pobral kar tri najuglednejše nagrade, pa so se na odru največkrat pokazali sodelavci filma Panov labirint (El Laberinto del Fauno) mehiškega režiserja Guillerma del Tora. Prejeli so namreč kar sedem priznanj. Za nastop v filmu, ki je obenem pravljica in zgodovinski portret krute diktature generala Franca, je Ivana Baquero prejela nagrado za najboljšo novinko, nagrajen pa je bil tudi scenarij, ki nosi režiserjev podpis.

S tremi sicer ne najpomembnejšimi nagradami je sloves najdražje španske filmske produkcije skušal opravičiti film Alariste. Za nastop v filmu o legendarnem španskem bojevniku kapitani Alaristu s konca 17. stoletja je nominacijo za najboljšega igralca v glavni vlogi med drugim prejel tudi Viggo Mortensen, ki je po vlogi Aragorna v trilogiji Gospodar prstanov kar nekoliko izgubil stik s skupinico najbolj zaželenih hollywoodskih igralcev.

Pogled čez državne meje
Španski akademiki so se razgledali tudi po filmski produkciji, ki nastaja onkraj španskih meja. Pri odkrivanju najboljšega evropskega filma niso pokazali kaj drugačnega okusa za filmsko umetnost kot filmski kritiki in filmarji drugod po svetu. Za najboljši film starega kontinenta so namreč imenovali Kraljico Stephena Frearsa.

Skrite misli Pedra Almodovarja
Nič manj zanimivo kot spremljati razglasitev nagrad ne bi bilo opazovati toka misli Pedra Almodovarja v trenutku, ko so ga razglasili za najboljšega režiserja zadnjega leta. Almodovar je namreč nekoč na špansko filmsko akademijo že zlil dobršno mero gneva, zaradi prepričanja, da kriteriji akademije za izbor najboljšega filma in tudi drugih nagrajencev niso dobri, pa je iz eminentnega društva tudi izstopil. Morda pa je po letošnji, zanj tako uspešni podelitvi nagrad goya vendar spremenil mnenje.