Damjan Kozole je član Evropske filmske akademije. Za svoje filmsko ustvarjanje je prejel več domačih in mednarodnih nagrad in priznanj. Foto: MMC RTV SLO
Damjan Kozole je član Evropske filmske akademije. Za svoje filmsko ustvarjanje je prejel več domačih in mednarodnih nagrad in priznanj. Foto: MMC RTV SLO

Kozoletov film pripoveduje o dnevu, ko je Slovenijo zajel begunski val, žirija pa ga je označila kot "ogledalo časa, v katerem živimo". Gledalca tako spoprijema s kruto resničnostjo in ga približa pomoči potrebnim ljudem na begu pred vojno na Bližnjem vzhodu.

Film predstavlja skrb umetnikov glede trenutne situacije na svetu, prav tako pa prinaša avtorjev mogočen filmski rokopis, je zapisala mednarodna žirija, ki so jo sestavljali Rada Šešić, Andrea Kuhn in Maja Malus Azhdari. Naziv Dokudoc izbrani so na letošnji izdaji festivala podelili prvič.

Prostor, odprt za lastno interpretacijo
Film Meje deluje na številnih ravneh in daje gledalcu prostor za interpretacijo posredovane vsebine na oseben in njemu primeren način, natanko na način, ki ga ta posebna tematika vzbuja v vseh nas.

Zaupanje ustvarjalca filma v kompozicijo, avtorjevo razumevanje filmskega časa in prostora ter zavrnitev dramatiziranja skozi glasbo ali montažo poudarja resnost tega skoraj brezciljnega potovanja ljudi, izrinjenih iz domov in usmerjenih proti nerešljivemu položaju.

Na festivalu Dokudoc, ki se je sklenil v nedeljo, je bilo v petih dneh na ogled 50 dokumentarnih filmov, od tega 35 dokumentarnih del novejše slovenske produkcije, med katerimi se jih je 13 slovenskih uvrstilo v tekmovalni program. Posebnega poklona je bil letos deležen režiser Filip Robar Dorin.