Snemalec Renato Berta bo nagrado prejel marca 2008. Foto:
Snemalec Renato Berta bo nagrado prejel marca 2008. Foto:
Idilično nemško mesto skupja s tamkajšno univerzo vsako leto podeli nagrado kamermanom za umentnost snemanja.

Marca prihodnje leto bodo v sklopu 10. marburških dnevov kamere slovesno izročili nagrado švicarskemu snemalcu Renatu Berti. Po mnenju žirije Berta sodi med najpomembnejše in najbolj produktivne snemalce evropske kinematografije, zato so mu podelili priznanje in nagrado, vredno 5.000 evrov. Do zdaj so to priznanje prejeli snemalci Raoul Coutard, dobitnik oskarja Walter Lassally (Grk Zorba) in Eduardo Serra (Nezlomljivi) ter edina ženska nagrajenka Judith Kaufmann (Angel in Joe).

Raznolika kariera
Nagrajenec za leto 2008 je sodeloval s priznanimi režiserji, kot so Louis Malle, Alain Resnais, Manoel de Oliveira, Daniel Schmid in Jean-Marie Straub, med drugim pa je posnel filma Charles mort ou vit (Charles, živ ali mrtev) in Auf Wiedersehen, Kinder (Na svidenje otroci). Švicarski kamerman je za svoje delo prejel že francosko nagrado cezar za najboljšo kamero.

Jasne in transparentne podobe
Po mnenju marburške žirije Bert uporablja kamero kot instrument za gledanje in kazanje, ki ne predstavlja nekega določenega izreza, ampak odpira lastne svetove. Skozi iskanja novih, še ne porabljenih podob, ki se odtegujejo navidez vsakdanjim klišejem oglaševanja in življenjskega sloga, kamera Berta prikazuje jasne in transparentne podobe, kar mu je tudi prineslo nagrado.