Beg pripoveduje o Nemcih, ki so bili ob bližajočem se koncu druge svetovne vojne pregnani iz vzhodne Prusije. Foto: EPA
Beg pripoveduje o Nemcih, ki so bili ob bližajočem se koncu druge svetovne vojne pregnani iz vzhodne Prusije. Foto: EPA
Veronica Ferres
Za nagrado za najboljšo igralko se poteguje tudi Veronica Ferres. Foto: EPA
Beg je posnel režiser Kai Wessel. Foto: EPA

Film nemške televizijske mreže ARD, ki predstavlja zgodovinsko dogajanje proti koncu druge svetovne vojne, je nominiran za več nagrad - za najboljši televizijski film, najboljšega stranskega igralca, najboljšo scenografijo in najboljšo glasbo.

Sicer pa so izdelki mreže ARD prejeli 26 nominacij, ZDF 16, RTL devet, ProSieben osem, Sat. 1 šest, Vox dve in 3. program ARD tri nominacije. Slavnostna podelitev nagrad za leto 2007 bo 29. septembra v Coloneumu v Kölnu.

Kdo je najbolje igral?
Za najboljšo igralko se potegujejo Maria Furtwängler (za dve epizodi kriminalne serije Tatort), Veronica Ferres (Vom Ende der Eiszeit, ARD) in Nadja Uhl (Nicht alle waren Mörder, ARD). Najboljši nemški igralec pa lahko konec septembra postanejo Matthias Koeberlin (Tornado - Der Zorn des Himmels, ProSieben), Ulrich Tukur (Mein alter Freund Fritz, ZDF) in Friedrich von Thun (Der falsche Tod, ZDF). Poleg Bega se za najboljši TV-film potegujejo še 2030 - Aufstand der Alten (ZDF), Der Butler und die Prinzessin (Sat.1), Rose(ARD) in Vom Ende der Eiszeit.

Intervju z Marino Litvinenko je Johannesu B. Kernerju prinesel nominacijo za najboljšega moderatorja informacijske oddaje, za naslov najboljše informativne oddaje pa se potegujejo RTL aktuell, Heute journal (ZDF) in Tagesthemen (ARD). Kategorijam so letos dodali dve novi, in sicer za najboljšo kuharsko oddajo in najboljšega TV-trenerja.

Film, ki ga je pozdravila tudi nemška vlada
Die Flucht je posnel režiser Kai Wessel. V filmu se poleg Marie Furtwängler predstavljajo še Max von Thun, Jürgen Hentsch in Fritz Karl. V dveh delih se vrača v zimo leta 1944/45 in prikazuje beg približno dveh milijonov Nemcev iz Češkoslovaške, Poljske in Madžarske. Zgodbo je pomagalo na snemanju v Litvi poustvariti še 2.000 statistov in 250 konj. Prvi del filma si je letos v ogledalo 11 milijonov gledalcev. Predvajanje drame je z odobravanjem pozdravila tudi nemška vlada, saj je izdelek ocenila kot film, ki je spodbudil razpravo o množičnih izgonih pred šestdesetimi leti, precej manj pa so bili s filmom zadovoljni v nemških sosedah.