Pankrti so bili skupina, ki je v 'bolano Lublano' vnesla anarhičen piš življenja. Foto: NN
Pankrti so bili skupina, ki je v 'bolano Lublano' vnesla anarhičen piš življenja. Foto: NN
Album Dolgcajt je bil dolg dobrih 36 minut, a je korenito spremenil smernice domače popularne kulture. Foto: RTV SLO

Zmaga na prvem festivalu DORF, ki se je v nedeljo zvečer končal v Vinkovcih na Hrvaškem, pomeni pravico do uvrstitve v videoprodukcijo Continental filma in videa. Na festivalu so predvajali 14 filmov s Hrvaške, iz BiH-a, Srbije, Slovenije in ZDA; pogoj za uvrstitev na spored je bila tematika: dogodki ali osebnosti iz sveta rockglasbe.

Zvezdniška "igralska" zasedba
Dolgcajt je seveda naslov prvega albuma, ki ga je druščina Petra Lovšina objavila konec 70. let prejšnjega stoletja. Producentsko moštvo Nord Cross je filmski projekt spravilo v pogon ob 28. obletnici prvega pankovskega koncerta na Balkanu, ki je bil na ljubljanski gimnaziji Moste.

Film govori o prvih korakih Pankrtov, v njem pa lahko prisluhnemo tudi izjavam glasbenih novinarjev, glasbenih sodobnikov, mladih pankerjev in posamznikov, ki so kovali usodo Pankrtov ter bili vzrok nastanku njihove ključne plošče. Med drugim v filmu nastopijo Igor Vidmar, Dušan Velkavrh, Aco Razbornik, Peter Mlakar, Esad Babačić, Darko Glavan, Stane Sušnik, Petar Janjatović, Borut Činč (Buldožer), Boris Leiner (Azra) in drugi.

Glasba in film - večna naveza
Novo tradicijo sta v Vinkovcih začela filma Kad muzičari šokiraju (o hrvaških rokerjih in njihovih podvigih, ki so osupnili javnost) ter Oči u magli (o podtalnem založniku in glasbeniku Zdenku Franjiču). V štirih dneh so bili na ogled še Backstage Pass o turneji zasedbe Bambi Molesters s slavnimi R.E.M., film Kad se neko nečem dobrom nada o novosadskih Obojeni program in dokumentarec Schuffle: Politics, Bullshit, Rock'n'Roll ... o delovanju alternativne scene v Prištini. Posebne pozornosti je bil deležen film Kad Miki kaže da se boji, zgodba o kultnih likih iz še bolj kultnih pesmih Johnnyja Štulića.