Foto:
Foto:
Imelda Staunton v filmu Vera Drake
Prizor iz filma Čudovita splitska noč

Najpomembnejše evropske nagrade na področju filma bodo 11. decembra podelili v Barceloni, nominirance pa so razdelili v 17 kategorij. Med največkrat omenjenimi so Slaba vzgoja Pedra Almodovarja, Z glavo ob zid Fatiha Akina, Vera Drake Mika Leigha in Morje znotraj Alejandra Amenabarja, poleg njih pa se za naslov najboljšega evropskega filma, posnetega v preteklem letu, potegujeta še Luknja v srcu Lukasa Moodyssona in Zboristi Christopha Barratiera. Med neevropskimi filmi je nominiran tudi Moorov Fahrenheit 9/11.

Trije nominirani trikrat
V konkurenci najboljših režiserjev so nominirani Pedro Almodovar, Fatih Akin, Alejandro Amenabar (vsi trije režiserji filmov, ki so v igri za "oskarja" za najboljši evropski film, vsi pa so nominirani tudi v kategoriji za najboljši scenarij) ter Theo Angelopoulos (Trilogija - livada joče), Nimrod Antal (Kontrola) in Agnes Jaoui (Poglej me). Omenjenim režiserjem bodo konkurenco v kategoriji scenarijev delali Jean-Luc Godard (Naša glasba), Agnes Jaoui in Jean-Pierre Bacri (Kot slika) ter Paul Laverty (Samo poljub).

Delna ponovitev Benetk?
Med nominiranci za najboljšega režiserja ni Britanca Mika Leigha, ki je nagrado za tovrstni dosežek prejel v Benetkah. Je pa med igralkami nominirana glavna igralka iz filma Vera Drake Imelda Staunton, ki je iz Benetk prav tako odnesla svojega leva. Ponovitev zmagoslavja ji bodo skušale preprečiti Sibel Kekilli (Z glavo ob zid), Valeria Bruni Tedeschi (Petkrat dva, 5 x 2), Penelope Cruz (Ne premikaj se), Asi Levi (Avanim) in Sarah Adler (Naša glasba).

Na ponovitev uspeha iz Benetk lahko prav tako upa dobitnik leva za najboljšo moško vlogo Javier Bardem, ki je v Morju znotraj zaigral tetraplegika. Evropska filmska akademija pa je poleg njega nominirala še Bruna Ganza (Propad), Daniela Bruehleja (Obilna leta so minila), Birola Uenela (Z glavo ob zid), Gerarda Jugnota (Zboristi) in Bogdana Stupko (Svoj).

V igri tudi Hrvati
Na večji uspeh kot slovenska kinematografija lahko upajo Hrvati, ki so s filmom Arsena Antona Ostojiča Čudovita splitska noč v igri za Fassbinderjevo nagrado. V isti kategoriji so nominirani še Vezilja Eleonore Faucher, Ukradeno otroštvo Andree in Antonia Frazzija, Kroko Sylke Enders, Moj zaklad Keren Yedaya in Čas žetve Marine Razbežkine.

Kateri je najboljši, je mogoče presoditi tudi na Liffu
Med neevropskimi filmi se za nagrado Prix Screen International potegujejo poleg Fahrenheita 9/11 še Dnevnik motorista, 2046, Bin Jip, Večno sonce brezmadežnega uma, Marija milosti polna, Moolaade, Stari in Hiša letečih bodal. Večino od njih si je v teh dneh mogoče ogledati na ljubljanskem Liffu.

V Barceloni pa bodo podelili tudi nagrade za življenjsko delo, evropski dokumentarni film, evropski prispevek k svetovni kinematografiji, nagrado filmske kritike in nagrado občinstva.