Ita Rina oziroma Ida Kravanja je bila morda res uspešnejša igralka, prva Slovenka v Hollywoodu pa ni bila. To je bila Zalla Zarana. Foto:
Ita Rina oziroma Ida Kravanja je bila morda res uspešnejša igralka, prva Slovenka v Hollywoodu pa ni bila. To je bila Zalla Zarana. Foto:
Dracula Toda Browninga
Najbolj znamenit film, v katerem je nastopila Zalla Zarana, je verjetno The Show Toda Browninga, režiserja, ki se je sicer proslavil tudi kot režiser kultnih grozljivk z Belo Lugosijem v glavni vlogi.
Lon Chaney v Fantomu iz opere
Med soigralci Zalle Zarane je bil tudi Lon Chaney, čigar interpretacija fantoma iz opere še danes slovi kot ena najbolj prepričljivih.

Televizijska postaja TMC (Turner Movie Classics) bo namreč 29. januarja predvajala film The Show režiserja Toda Browninga iz leta1927, v katerem je nastopila tudi Zalla Zarana. Zalla Zarana je bilo umetniško ime 16. julija 1897 v Žužemberku rojene Rozalije Sršen, prve slovenske hollywoodske filmske igralke. Morda jo bomo Slovenci kmalu bolje spoznali, saj je film The Show lani odkupila tudi Slovenska Kinoteka.

Eksotična dama izpod Alp
Od hollywoodskih začetkov leta 1918 je Zalla Zarana nastopila v 20 filmih; spletna stran The Internet Movie Database pa navaja le šest produkcij, pri katerih se na seznamu igralcev pojavi ime Zalla Zarana. To so filmi Wings režiserja Williama A. Wellmana, The Merry Widow (Erich von Stronheim), The Lady Who Lied (Edwin Carewe), Back Fire (Allan James), Silver Spurs (Henry McCarthy in James Leo Meehan) in že omenjeni fim The Show. Igralki, ki je sicer večinoma nastopala v stranskih vlogah, so največkrat dodelili vloge eksotičnih in usodnih žensk.

Kaj je bilo pred Drakulo?
Morda bi za največji uspeh Zalle Zarane smeli omeniti ravno nastop v treh prizorih filma The Show. Film, ki mu poznavalci sedme umetnosti še danes priznavajo odlike, je namreč vse prej kot neznano poglavje v zgodovini hollywoodskega filma. Gre namreč za eno izmed karnevalskih grozljivk, ki jih je posnel zelo uspešen režiser Tod Browning, sicer najbolj znan po režiji grozljivk z Belo Lugosijem v glavni vlogi. Med njimi je bil tudi film Dracula iz leta 1931, ki je tudi zaradi zares prepričljivega Lugosijevega nastopa postavil "standarde" za dober film o vampirskem grofu iz Transilvanije.

Bolje je govorila brez besed
Filmska kariera Zalle Zarane je bila vezana na obdobje razcveta nemega filma. V tej eri razvoja filmske umetnosti se je Zalla zarana uspela prebiti med precej zaželene igralke, ki se jim je ponudila priložnost nastopiti z nekaterimi največjimi zvezdami nemega filma, kot so bili Lon Chaney, Lewis Stone in Laura La Plante. Ko pa je začela Hollywood osvajati nova "modna muha" - zvočni film -, se je Zalla Zarana iz filmskega posla umaknila. Ni pa se umaknila iz Združenih držav Amerike. Tam, natančneje v zahodnem Hollywoodu, je živela do svoje smrti 12. julija 1967.