Igralca in glasbenika bomo v trilerju Prehod lahko videli v podobi slikarja Vlada, ki se zaplete v čudno zgodbo. Foto: MMC RTV SLO
Igralca in glasbenika bomo v trilerju Prehod lahko videli v podobi slikarja Vlada, ki se zaplete v čudno zgodbo. Foto: MMC RTV SLO
Znanstvena fantastika po naše
Prva klapa novega slovenskega filma
Vladimir Nardin o scenariju filma
Jure Ivanušič o svoji vlogi v filmu Prehod

V soboto se je začelo snemanje novega slovenskega filma, pravzaprav trilerja, Prehod pod režijskim vodstvom Borisa Palčiča. Prizorišče dogajanja je bilo tako kot vsako snemalno prizorišče precej neugledno in predvsem nič kaj filmsko, ampak to se na televizijskih ekranih ne bo videlo.

Filmski scenarij je nastal po istoimenski knjižni predlogi Vladimirja Nardina, ki mu je pokojni Franci Slak že pred leti predlagal, da bi bila njegova zgodba dobra filmska podlaga.

Sumljiva organizacija
Od takrat je preteklo že nekaj vode, Vladimir Nardin, Franci Slak in Boris Palčič pa so tkivo zgodbe obdelovali, dokler ni prišel primeren trenutek za postavitev kamer. Prvi snemalni dan je bil rezerviran le za igralca Jureta Ivanušiča, ki bo upodobil boemskega slikarja Vlada, po spletu okoliščin vpletenega v sumljivo zgodbo o skrivnostni tržaški organizaciji ZOM.

Poleg njega bomo prihodnjo jesen v filmu lahko videli še Ivo Krajnc, Matjaža Tribušona in Svetozarja Cvetkovića, a jih na prvem snemalnem dnevu ni bilo.

Dinamičen, napet film
Kaj se bo resnično dogajalo v novem trilerju, ki bo popeljal v manipulativni svet skrivnostne organizacije, ki se zboji, da je nekemu njenemu uslužbencu uspel popoln prehod - kar pomeni, da mu je uspelo vstopiti v misli drugega človeka in ga popolnoma obvladati -, se do potankosti sicer ne ve.

Po besedah scenarista Vladimirja Nardina gre za aktualno tematiko, ki govori o zlorabi podatkov, manipulaciji in pa tudi o prijateljstvu, ljubezni. Vsekakor pa ustvarjalci obljubljajo dinamičen, napet film.

Slikarski začetek
Lahko pa vam izdamo, da bo prvi filmski prizor prikazal besno slikajočega Vlada (Jure Ivanušič), ki bo na slikarskem stojalu v zanosu snoval svojo novo umetnino. Pri tem pa smo na snemanju ujeli komentar sodelujočega slikarja, ki je omenil, da se danes slikarskega stojala niti ne uporablja več.

Jesenska premiera
Producent filma je Branislav Srdić, koproducenta pa Viba film in TV Slovenija, direktor fotografije je Radovan Čok, scenografka Urša Loboda, kostumografinja Bjanka Adžić Ursulov, oblikovalka maske Tina Lasič Andrejevič, tonski snemalec pa Gašper Loborec. Snemanje bo predvidoma potekalo do 6. marca, premiera pa je v načrtu za Festival slovenskega filma v Portorožu.

L. Š.

Znanstvena fantastika po naše
Prva klapa novega slovenskega filma
Vladimir Nardin o scenariju filma
Jure Ivanušič o svoji vlogi v filmu Prehod