Ko nepričakovano umre slavni violinist Mihael Fabiani, ne pusti za seboj samo dragocene violine, temveč tudi nekaj neprijetnih skrivnosti, ki ob razkritju globoko prizadenejo njegovo vdovo Doro. Foto: Spletna stran festivala
Ko nepričakovano umre slavni violinist Mihael Fabiani, ne pusti za seboj samo dragocene violine, temveč tudi nekaj neprijetnih skrivnosti, ki ob razkritju globoko prizadenejo njegovo vdovo Doro. Foto: Spletna stran festivala
Režiser nove nanizanke Metod Pevec.
Metod Pevec ima za seboj tudi nekaj vlog v slovenskih in jugoslovanskih filmih, na primer v Nasvidenje v naslednji vojni in Ko zorijo jagode.

Celovečerec Estrellita – Pesem za domov je v konkurenci 17 celovečernih filmov iz vsega sveta nominiran za ugledno glavno nagrado festivala, poleg tega pa tekmuje še za nagrado, poimenovano po znanem nemškem režiserju Rainerju Wernerju Fassbinderju ter za nagrado mednarodne filmske kritike in nagrado občinstva. Filme ocenjuje tričlanska mednarodna žirija, ki ji predseduje južnokorejska igralka Do-Yeon Jeon, ki je letos na festivalu v Cannesu prejela nagrado za najboljšo igralko.

Na ramenih velikanov
Festival v Manheimu - Heidelbergu velja za eno pomembnejših tekmovanj avtorskega filma na svetu; tu so svoje uspešne kariere začele številne poznejše legende - Francois Truffaut, Jiri Menzel, R. W. Fassbinder, Wim Wenders, Theo Angelopoulos, K. Kieslowski, Jim Jarmusch, Lars von Trier, Atom Egoyan, Bryan Singer in Thomas Vinterberg.

"Zvezdica" je ime violine
Estrellita je sodobna zgodba o stari italijanski violini, ki je povod za nasilen obračun med protagonisti in se giblje med skrajnostmi, pa če gre za ljubezen, glasbo ali pohlep.

Režiser Metod Pevec je dosegel že več mednarodnih uspehov; med drugim je bil njegov film Pod njenim oknom nagrajen na festivalih v Ljubljani (posebna omemba žirije) in Moskvi (nagrada Poloni Juh za najboljšo igralko) ter bil prikazan v uradnem programu filmskega festivala v Karlovyh Varyh.

Estrellita – Pesem za domov je nastala v slovensko-nemški produkciji. Glavne vloge so dobili Silva Čušin (dobitnica vesne za najboljšo žensko vlogo, pa tudi dobitnica letošnjega Borštnikovega prstana), Marko Kovačevik, Mediha Musliović, Senad Bašić, Tadej Troha, Karin Komljanec in Ana Temeljotov.