Producenta projekta sta filmski koncern Pathe in Vendome Group, ki sta pridobila televizijske pravice za poročanje časopisa The New York Times o vzroku požara ter prizadevanjih gasilcev in policije, da bi katedralo rešili pred popolnim uničenjem.

Po besedah glavnega arhitekta Philippa Villeneuva bi lahko obnovo opravili v petih letih – če bo katedrala po njej videti tako kot pred požarom, kar pa še ni bilo dokončno odločeno. Foto: Reuters
Po besedah glavnega arhitekta Philippa Villeneuva bi lahko obnovo opravili v petih letih – če bo katedrala po njej videti tako kot pred požarom, kar pa še ni bilo dokončno odločeno. Foto: Reuters
HBO-jeva serija Černobil podira rekorde – a Rusi niso navdušeni

Navdihujoča temačnost Černobila
Novico o miniseriji je na televizijskem sejmu Mipcom v Cannesu sporočil Philippe Rousselet iz Vendome Gruppe. Za filmski portal Variety je povedal, da se je ideja zanjo porodila ob HBO-jevi seriji Černobil, v kateri različni liki zgodbo o katastrofi v jedrski elektrarni pripovedujejo s svojih zornih kotov. Snemali jo bodo predvsem v Veliki Britaniji, bodo pa vanjo vključili osebe, ki bodo govorile različne jezike, s čimer želijo doseči, da bi serija delovala čim bolj organsko. Trenutno se Vendome Group in Pathe dogovarjata s scenaristi in priznanim britanskim režiserjem.

Serija bo po pisanju spletnega portala Variety rekonstruirala dogodke 15. aprila. "Notre-Dame je več kot stavba, uteleša duha francoske kulture," je povedal Rousselet in dodal, da bo serija prikazala resnično zgodbo o tem, kaj se je dogajalo tisto noč, vendar pa ne bo samo o dogodkih 15. aprila.

Kultni Pathé stopa v novo dobo
Za francoski filmski koncern Pathé, ki je doslej produciral le kinematografske filme, bo to prva televizijska produkcija. Po besedah Ardavana Safaeeja, predsednika Pathé Films, je projekt odlično priložnost zanje, tako zaradi mednarodne prepoznavnosti katedrale Notre-Dame kot tudi obširne raziskave The New York Timesa.

"Zbrana je skoraj milijarda. Notre-Dame ne bomo pustili v negotovosti"

"Požar v Notre-Dame je bil velik šok najprej za Parižane, nato za celoten narod, v nekaj minutah pa je Pariz opljusnil še mednarodni val čustev," je povedal Safaee in dodal, da je bil Notre-Dame "biser naše arhitekturne in religiozne dediščine".

O končni podobi obnove še ni konsenza, denarja pa je že veliko
Francoski minister za kulturo Franck Riester je v torek sporočil, da je za obnovo katedrale Notre-Dame že zbrana ali obljubljena skoraj milijarda evrov. Dodal je, da je še prezgodaj reči, ali bo do zdaj zbrana oz. obljubljena vsota zadostovala.

Za zdaj tudi ni soglasja, kakšna naj bi bila katedrala po obnovi. Aprilski požar je zrušil njen zgodovinski zvonik in nekateri terjajo, naj bo novi identičnega videza, drugi pa se zavzemajo za sodobnejšo različico.