Foto: SFC
Foto: SFC

Do decembra bodo vsak prvi četrtek v mesecu predstavili filmskega ustvarjalca, ustvarjalko ali ustvarjalski par ter izbrano filmografijo, ki bo na voljo za ogled en teden.

Sorodna novica "Akcija Vsi (filmi) doma ne bi obstajala, če ne bi že leta prej razmišljali o možnosti izvedbe"

Tako bo javnost lahko spoznala Miho Likarja, Vida Hajnška ter Andraža Jeriča in Jerco Jerič, so sporočili iz Baze slovenskih filmov (BSF). EkstremnoSlovensko je v preteklih letih domovalo v Intimnem Kinu GT22 v okviru Društva za razvoj filmske kulture Maribor. Lani je zaključilo serijo pogovorov s slovenskimi filmskimi ustvarjalkami, ki je izšla tudi v knjižni izdaji. Do zdaj so gostili Ester Ivakič, Žigo Krajnca, Uroša Marolta, Ano Trebše, Urha Pirca in Domna Martinčiča.

Letos je društvo zasnovalo nadaljevanje v treh delih in ga prestavilo v spletno okolje Baze slovenskih filmov. Kuratorka in moderatorka serije je Ivana Vogrinc Vidali, študentka filmske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

Ob filmografiji, ki so jo izbrali avtorji, bodo objavljeni tudi spletni pogovori. Dialog bo po napovedih tekel o posameznih objavljenih filmih, kreativni poti in procesu ustvarjalcev.

Novo sezono začenjajo z Miho Likarjem, režiserjem in asistentom režije, ki se zunaj filmskih vod ukvarja tudi s fotografijo in kolaži. Do 7. oktobra bodo za ogled na voljo filmi Samosrečanje (2014), Vis-a-vis (2016), Medtem (2018) in Spran (2018), ki predstavljajo razvojno pot ustvarjalca od sprejemnih izpitov do diplomskega filma in s tem končanja akademije.