Film o otroški laži, ki uniči več življenj, navdušuje kritike po vsem svetu. Tudi doma, v Veliki Britaniji. Foto: Kolosej
Film o otroški laži, ki uniči več življenj, navdušuje kritike po vsem svetu. Tudi doma, v Veliki Britaniji. Foto: Kolosej
Javier Bardem
Španskemu igralcu Javierju Bardemu se po zlatem globusu za najboljšo stransko vlogo v trilerju bratov Coen Ni prostora za starce nasmiha še bafta. Foto: EPA
George Clooney
Nominiranci za bafto za najboljšega glavnega igralca so James McAvoy (Pokora), Daniel Day-Lewis (There Will Be Blood), George Clooney (Michael Clayton), Viggo Mortensen (Eastern Promises) in, posthumno, julija lani umrli Ulrich Mühe za vlogo v filmu Življenje drugih. Foto: EPA

Film, posnet po romanu Iana McEwana, je poleg nominacije za najboljši film (v tej kategoriji tekmuje s filmi Ameriški gangster, Življenje drugih, Ni prostora za starce in There Will Be Blood) prinesel nominaciji tudi glavnima igralcema, Keiri Knightley in Jamesu McAvoyu, ter režiserju Joeju Wrightu.

Kateri pa so vaši filmski favoriti minulega leta? Vabljeni na debato na forum in blog.
Kot je znano, je Pokora v Los Angelesu prejela zlati globus za najboljši film, medtem ko sta Knightleyjeva in McAvoy ostala praznih rok. Poleg Knightleyjeve imajo nominacije za bafto igralke Cate Blanchett (Elizabeth: Zlata doba), Julie Christie (Away from Her), Marion Cotillard (La Vie En Rose) in novinka Ellen Page (Juno), o moških favoritih pa več pod fotografijo Georgea Clooneyja.

Pokori s po devetimi nominacijami sledita triler bratov Coen Ni prostora za starce in krvavi ep

Nominiranci za najboljši film:
Ameriški gangster
Pokora
Življenja drugih
Ni prostora za starce
There Will Be Blood

Paula Thomasa Andersona There Will Be Blood.

Za nagrado Britanske filmske akademije za najboljši britanski film so poleg Pokore in The Bourne Ultimatum nominirani še film o ruski mafiji Eastern Promises, drama o obritoglavcih This is England in Control o skupini Joy Division.

Pokora precenjena, Sweeney Todd spregledan?
Filmski kritik Mark Kermode je v izjavi za BBC sicer pohvalil Pokoro, a dodal, da vseeno ni kos knjižni predlogi, katere težavnost se kaže ravno skozi film.

Kermode je še dodal, da med nominiranci "ni pravih presenečenj", razen morda to, kako malo jih ima muzikal Sweeney Todd (prejel je le dve: za ličenje in pričeske ter kostume, op. p.), ki naj bi bil na Otoku v nasprotju z ZDA povsem spregledan - med drugim je muzikal Tima Burtona prinesel zlati globus glavnemu igralcu Johnnyju Deppu v kategoriji najboljše igralske predstave v muzikalu ali komediji.

Zmagovalce bodo razglasili 10. 2. na podelitvi v Kraljevi operni hiši v londonskem Covent Gardnu, že drugo leto zapored jo bo vodil Jonathan Ross.

Največ nominacij za bafte:
Pokora - 14
Ni prostora za starce - 9
There Will Be Blood - 9
Življenje v rožnatem - 7
Bourneov ultimat - 6
Ameriški gangster - 5
Življenja drugih - 5
Michael Clayton - 5

Dobiš bafto, dobiš oskarja?
Letos so bafte, ki veljajo za dobre napovedovalke oskarjev, še bolj v središču pozornosti zaradi stavke hollywoodskih scenaristov, ki meče senco na običajni blišč sezone podeljevanja filmskih nagrad v Združenih državah.

Lani sta se z največ baftami okitila drama Zadnji škotski kralj in fantazijski film Favnov labirint s po tremi kipci, ki sta se nato tudi na oskarjih odlično odrezala - prvi je prinesel zlati kipec glavnemu igralcu Forestu Whitakerju, drugi pa tri oskarje umetniškim sodelavcem.

A. K.