Letošnji filmski festival v Motovunu bi moral potekati od 30. julija do 1. avgusta, vendar so se organizatorji odločili, da bodo od 30. julija do 6. septembra del programa raje predvajali po različnih hrvaških mestih, so sporočili iz Slovenskega filmskega centra. Osrednje prireditve v samem Motovunu letos ne bo.

"Naše poslanstvo je ljudem približati zgodbe, ki izboljšujejo življenje – zdi se nam, da organiziranje festivala v resnici nikoli ni bilo bolj potrebno," je med drugim povedal direktor festivala Igor Mirković.

Kristijan Krajnčan ni samo filmski ustvarjalec, ampak tudi bobnar, violončelist in skladatelj. Foto: Lev Predan Kowarski
Kristijan Krajnčan ni samo filmski ustvarjalec, ampak tudi bobnar, violončelist in skladatelj. Foto: Lev Predan Kowarski
Sorodna novica Javne manifestacije v hrvaški Istri odpovedane, tudi festivala v Motovunu in Pulju

V kratkem filmu Potop v glavnih vlogah nastopata Žigan Krajnčan in Matej Puc. Po daljši očetovi odsotnosti sin poskuša najti izgubljeno bližino na izletu v družinsko gorsko kočo. Bolj ko se trudi, bolj se zdi oče hladen in nedostopen. Ko sončen dan nepričakovano prekine močno deževje, sina zaskrbi, da je to povezano z očetom. Bo zbral dovolj moči, da bo še pred potopom spregledal resnico?

Režiser je o filmu med drugim povedal: "Zame je bil pomemben cilj raziskovanje skrivnostnega vzdušja prek filmskega jezika. Format kratkega filma mi je všeč natanko zato, ker dopušča eksperimentiranje s pripovedovanjem zgodbe. Film sem hotel začeti v realističnem tonu, nadaljevati pa s prehodom k abstraktnejši pripovedi."

Najboljši kratki film motovunskega festivala bo tudi nominiran za najboljši evropski film. Foto: Lev Predan Kowarski
Najboljši kratki film motovunskega festivala bo tudi nominiran za najboljši evropski film. Foto: Lev Predan Kowarski

Film je nastal v produkciji EnaBande in v koprodukciji z RTV Slovenija, hrvaško produkcijsko hišo Eclectica, MB Gripom in Studiom 100. Mednarodno pot je začel lani na filmskem festivalu v Solunu, v sekciji Balkan Survey, letos februarja pa je bil prikazan v tekmovalni sekciji na festivalu kratkega filma v Clermont Ferrandu.

Zmaga v Motovunu je prvi korak do evropske filmske nagrade
Vse kratke filme bodo med 27. avgustom in 6. septembrom prikazali v Zagrebu, kjer bo, kot napovedujejo organizatorji, veliki festivalski finale. Med 674 prijavljenimi naslovi bo v glavni konkurenci kratkih filmov prikazanih 24 filmov, dva bosta prikazana zunaj konkurence. Najboljši kratki film bo tudi nominiran za najboljši evropski film, saj je Motovun prvi hrvaški filmski festival, ki je partner Evropske filmske akademije.

Selektorica Motovunskega kratkega programa Inja Korać je z letošnjim naborom zadovoljna: "Z izborom filmov praznujemo življenje in tudi ko nas filmi na videz poskušajo zabavati, nevsiljivo komunicirajo ideje, ki se jih spominjamo. Hvala, da so nas opomnili, kako zelo ljubimo človeški duh v času balkonskih socializacij in neresničnih prizorov izpraznjenih mest."

Sorodna novica Propeler Motovuna islandskemu filmu, kritike prepričal Bog obstaja, ime ji je Petrunija

Lanska feministična uspešnica v Rovinju
V sklopu istrske turneje pa bo danes v Rovinju na ogled film makedonske režiserke Teone Strugar Mitevske Bog obstaja, ime ji je Petrunija. Makedonsko-slovensko-belgijsko-francosko-hrvaška koprodukcija se je lani uvrstila v tekmovalni program Berlinala in v svoji kategoriji prejela nagrado ekumenske žirije in nagrado žirije zveze nemških kinematografov. Oba filma sta nastala s finančno podporo SFC-ja.