Deveti krog je bil prvi jugoslovanski film z redno kinematografsko distribucijo v ZDA. Foto: Arhiv RS
Deveti krog je bil prvi jugoslovanski film z redno kinematografsko distribucijo v ZDA. Foto: Arhiv RS
Deveti krog v Slovenski kinoteki

Ljubezensko dramo, postavljeno v Zagreb med drugo svetovno vojno, režiserja Franceta Štiglica je Slovenski arhiv RS pri Arhivu RS iz arhiva Hrvaške kinoteke in Jadran filma pridobil tudi z namenom tokratne projekcije, ki so jo pripravili v dvorani Slovenske kinoteke. Za uvod v film, ki je bil na festivalu jugoslovanskega filma v Pulju nagrajen z veliko zlato areno, sta violinist Žiga Brank in pianist Jan Sever zaigrala skladbo Hebrejska melodija skladatelja Josepha Aachrona.

Dobri katoličan rešuje Judinjo pred ustaši
Film Deveti krog nas popelje v čas obstoja države NDH, satelita nacistične Nemčije, v kateri so ustaši preganjali Jude. Čeprav njihova oblast paktira z nacisti, pa se vsi Hrvati ne uklonijo režimu. Med njimi je tudi stari Vojnovič (Branko Tatić), pokončen katoličan, ki pa se odloči, da bo pred taboriščem in skoraj gotovo smrtjo rešil mlado Judinjo Ruth Alkalaj (Dušica Žegarac). Zato da bi rešil nedolžno dekle, svojemu sinu, študentu arhitekture Ivu, zapove, da naj se poroči z Ruth. Ivo se z očetovo namero najprej ne strinja, še bolj pa ga moti posmeh vrstnikov in nekdanjega dekleta. Sčasoma se z Ruth vendar zbližata, tedaj pa se izkaže, da tudi poroka ni dovolj. Ruth odpeljejo v koncentracijsko taborišče. Ivo se poda na reševalno misijo, ki pa se konča s smrtjo obeh mladih zakoncev pri poskusu pobega.

Kot režiser Devetega kroga je postal France Štiglic edini slovenski režiser, ki je bil nominiran za oskarja za najboljši tujejezični film. Nagrada je tedaj pripadla Ingmarju Bergmanu, in sicer za film Deviški vrelec. In kot v svoji knjigi o Štiglicu omenja Tone Frelih, je bil Deveti krog tudi prvi jugoslovanski celovečerni film, ki je doživel redno kinematografsko distribucijo v ZDA.

P. B.
Deveti krog v Slovenski kinoteki