Foto:
Foto:
Rezervnim delom se je evropski oskar lani izmuznil.

Za nagrade, ki jih bodo v Barceloni podelili 11. decembra, se potegujejo režiserji Fatih Akin, Pedro Almodovar, Theo Angelopoulos, Bernardo Bertolucci, Julie Bertucelli, Iciar Bollain, Richard Curtis, Patrice Leconte, Hilmar Oddsson in Michael Winterbottom. Za nagrado občinstva so ostali v konkurenci igralci Daniel Bruehl, Segio Castellitto, Daniel Craig, Colin Farrell, Colin Firth, Hugh Grant, Thomas Kretschmann, Fele Martinez, Ingvar Eggert in Birol Unel.

Med igralkami so se med najboljše v svoji kategoriji uvrstile Fanny Ardant, Emmanuelle Beart, Penelope Cruz, Eva Green, Isabelle Huppert, Laia Marull, Samantha Morton, Charlotte Rampling, Anne Reid in Paz Vega.

Ostali nominiranci znani 5. novembra
Nominirance za najboljšega scenarista, direktorja fotografije, skladatelja, letni prispevek k svetovni kinematografiji in dobitnika nagrade za življenjsko delo bodo razglasili 5. novembra. Poleg že omenjenih nagrad bodo v katalonski prestolnici decembra podelili tudi nagrado za filmsko odkritje leta, dokumentarec in kratki film, nagrado filmske kritike in nagrado za neevropski film.

Lani uspešno leto za slovenski film
Slovensko kinematografijo je Evropska filmska akademija že nagradila z neke vrste evropskim oskarjem. Nagrado za najboljši kratki film je lani prejel slovenski film beograjskega režiserja Stefana Arsenijevića (A)torzija. Med nominirance za nagrado za celovečerni film je prišel tudi Damjan Kozole z Rezervnimi deli, a se filmu ni uspelo uvrstiti v ožji izbor.

Evropska filmska akademija je prve nagrade še pod imenom Evropska filmska zveza podelila leta 1988, a se je dve leti kasneje preimenovala v Evropsko filmsko akademijo, ki je lani za najboljši film izbrala nemško satirično komedijo Zbogom, Lenin!.