Foto:
Foto:
Kipec zlatega medveda si prislužijo le najboljši filmarji.

Častno mesto glavnega razsodnika 55. berlinskega filmskega festivala je pripadlo režiserju Rolandu Emmerichu. V Nemčiji rojeni Emmerich si je slavo zgradil predvsem z režijami visokoproračunskih filmov o neverjetnih katastrofah. Pod njegovim vodstvom sta nastala tudi film Godzilla, Dan neodvisnosti in Dan po jutrišnjem.

Močna evropska kinematografija
Prav tako je znano, da bo 55. Berlinale postregel z osmimi svetovnimi premierami. Posebnost letošnjega srečanja filmske industrije v nemškem glavnem mestu bo močna zasedba evropske filmske produkcije.

Med enajstimi filmi, ki so si že priborili umestitev v osrednji tekmovalni program - o drugih morajo prireditelji še doseči dogovor -, jih namreč kar osem prihaja iz ene od dežel stare celine. Iz Berlina so še sporočili, da bo 55. Berlinale postregel z osmimi svetovnimi premierami.

Vrhovno srečanje filmske elite
Poleg beneškega in canskega festivala velja Berlinale za elitni filmski festival, na katerega si pot utrejo le najbolj kakovostne filmske produkcije. Vsako leto lahko tako na več prizoriščih v Berlinu spremljamo okoli 400 filmov s celega sveta, organizatorji pa se lahko vedno pohvalijo tudi z nekaj pomembnimi svetovnimi premierami.