Nekaj časa je bil v igri za glavno vlogo v filmu tudi Christian Bale, a jo je na koncu zavrnil. Foto:
Nekaj časa je bil v igri za glavno vlogo v filmu tudi Christian Bale, a jo je na koncu zavrnil. Foto:
Kriminalni roman Otrok 44 je bil leta 2008 nominiran za prestižno Bookerjevo nagrado, leta 2009 pa je izšlo njegovo nadaljevanje z naslovom Skrivnostni govor (The Secret Speech). Foto: Emka. si
Mimogrede, Otrok 44 se je leta 2008 znašel na slavnem hollywoodskem "črnem seznamu" - to je izbor najboljših scenarijev, ki iz takih ali drugačnih razlogov (še) niso prilezli do produkcije.

Otrok 44 je namreč filmska adaptacija istoimenskega, za Bookerjevo nagrado nominiranega romana Toma Roba Smitha, ki je v slovenščini (pri Mladinski knjigi) izšel v prevodu Uroša Kalčiča.

Država zatisne oko pred serijskim morilcem
Lev Demidov (v filmu ga igra Tom Hardy) je preiskovalec Službe državne varnosti nekje v petdesetih letih prejšnjega stoletja. V službi lepo napreduje, saj iskreno verjame v stalinistični sistem in njegove vrednote. Ko v Moskvi na tirih najdejo umorjenega golega otroka z lubjem v ustih, je Levova zvestoba državi postavljena na preizkušnjo - v stalinističnem raju takšni umori vendar niso mogoči ... Kljub trditvam staršev, da je bil sin umorjen, in kljub zgovornim dokazom, da ni šlo za nesrečo, mora Demidov opustiti preiskavo. A umorjenih otrok je še več in očitno je, da je na delu množični morilec.

V filmski adaptaciji poleg Toma Hardyja - ki ga bomo pri nas kmalu videli v prvem delu posodobljene franšize Pobesneli Max - igrajo še Noomi Rapace, Joel Kinnaman in Gary Oldman, režiral pa ga je Daniel Espinosa (Varna hiša).

Distribucije v Rusiji ne bo
V Rusiji so film prejšnji teden - po projekciji na ministrstvu za kulturo - prepovedali. "Na ministrstvo so bila naslovljena vprašanja o vsebini filma, natančneje o izkrivljanju zgodovinskih dejstev in o čudni interpretaciji dogodkov pred, med veliko domoljubno vojno in po njej, pa tudi o podobah in likih sovjetskih državljanov v tem obdobju," so zapisali v izjavo za javnost.

Predvajanje Otroka 44 bi bilo tako "nesprejemljivo", ugotavljajo, še posebej v zadnjih tednih pred praznovanjem 70. obletnice zmage v "veliki domoljubni vojni" (s tem imajo v mislih drugo svetovno vojno).

Vest o prepovedi je vrgla senco tudi na slovesno premiero v Londonu pretekli četrtek. "Niso razložili, katera dejstva se jim zdijo izkrivljena," se je pritožil Smith. "Ko sem pisal knjigo, se mi ni zdela pretirano sporna. Mislil sem si samo, da je izvrstna zgodba." Mimogrede, njegov roman je neposredno navdihnila resnična zgodba največjega ruskega serijskega morilca Andreja Čikatila, ki je v Rostovu na jugu države ubil 53 ljudi, večinoma žensk in otrok, za kar so ga leta 1992 obsodili na smrtno kazen in ga dve leti pozneje usmrtili.

"Dejstva o opisovanem režimu so javno znana, objavljena so bila v številnih knjigah ... Ko sem prebral tisto o 'izkrivljanju dejstev', me je iskreno zanimalo, katera dejstva imajo v mislih."

Noomi Rapace, ki v filmu igra Levovo ženo Raiso, priznava, da je nad prepovedjo razočarana. "Seveda me je malce šokiralo in užalostilo, ker bi rada, da bi ljudje videli ta film," pravi.