Sedemdesetletna Srbijanka Turajlić, opozicijska aktivistka, univerzitetna profesorica, upornica proti srbskemu nacionalizmu. Foto: IMDb
Sedemdesetletna Srbijanka Turajlić, opozicijska aktivistka, univerzitetna profesorica, upornica proti srbskemu nacionalizmu. Foto: IMDb
Čistilci
Ustvarjalci so dokumentarec Čistilci ustvarili predvsem zato, da bi spojili več plasti - svet politike, kjer se razpravlja o vprašanjih, povezanih z družabnimi mediji, osebne zgodbe protagonistov in globalni učinek njihovega dela. Foto: IMDb
Zahodno od reke Jordan
Amos Gitai se je po več kot tridesetih letih s kamero vrnil na Zahodni breg, kjer ga zanima predvsem to, ali so se Palestinci in Izraelci še sposobni spraviti in živeti v miru. Foto: FDF

Glavna oseba filma je njena mama, sedemdesetletna Srbijanka Turajlić, opozicijska aktivistka, univerzitetna profesorica in upornica proti srbskemu nacionalizmu, ki bo skupaj z režiserko gostja letošnjega festivala. Mila Turajlić je bila gostja festivala že s filmom Cinema komunisto (2010). Film je nastal v koprodukciji s HBO Europe, na festivalu ga bo zastopala Hanka Kastelicova, izvršna urednica dokumentarne produkcije HBO Europe, ki je bila prej več kot 25 let režiserka in producentka na RTV Slovenija. V okviru festivala bo tudi vodila predavanje o skrivnostih uspešnega dokumentarnega filma.

Več o programu si lahko preberete tukaj.

Festival bo do marca bo ponudil 18 filmov, retrospektivo vodilne sodobne latvijske dokumentaristke Laile Pakalnina ter spremljevalni program.

Tekmovalni program za najboljši film na temo človekovih pravic
Vodja filmskega programa v CD Simon Popek je v tekmovalni program za najboljši film na temo človekovih pravic, ki ga nagrajuje Amnesty International Slovenija, spet uvrstil pet filmov. Najboljšega bo izbrala mednarodna strokovna žirija, ki jo sestavljajo novinarka in igralka Ula Furlan, režiser in producent družbeno angažiranih filmov Dejan Babosek ter Bill Shipsey, aktivist za človekove pravice, umetniški producent in promotor, odvetnik in ustanovitelj Art for Amnesty.

V petek, 16. marca, ob 18.45 bo v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma MMC-jeva premiera Čistilci (The Cleaners) razkrila ozadje spletnih cenzur.

V njem so avstrijski Debatni krožek Bernharda Braunsteina o srečevanju ljudi vseh narodnosti, ras in veroizpovedi na lekcijah iz francoščine, romunski Mrtvi narod Raduja Judeja o odgovornosti romunskega naroda v holokavstu, koprodukcija O očetih in sinovih Talala Derkija o indoktriniranju otrok za džihad, nizozemski film Tujec v paradižu Guida Hendrikxa na temo begunske problematike ter Zahodno od reke Jordan izraelskega režiserja Amosa Gitaia o trenutnem odnosu Izraela do Palestine.

"Samo televizijska poročila je treba izklopiti"
Tekmovalne filme bodo dopolnjevali aktualni in družbenokritični dokumentarci, filmi z vpogledom v mite, ikone in medije ter filmi, ki skozi intimo odstirajo širšo sliko. Letošnji izbor filmov je Popek povezal z izrazom "larger-than-life", v programski knjižici pa je zapisal, da je "svet lahko tudi lep, samo televizijska poročila je treba odklopiti".

Gostja v studiu: srbska aktivistka Srbijanka Turajlić
Letošnji FDF prinaša 18 dokumentarnih filmov
Gostja v studiu: srbska aktivistka Srbijanka Turajlić
Letošnji FDF prinaša 18 dokumentarnih filmov