Roberta De Nira sta ta mesec v Sarajevo pripeljala vsaj dva razloga - nagrada za življenjske dosežke in predstavitev restavriranega kultnega Scorsesejevega filma Taksist. Foto: Reuters
Roberta De Nira sta ta mesec v Sarajevo pripeljala vsaj dva razloga - nagrada za življenjske dosežke in predstavitev restavriranega kultnega Scorsesejevega filma Taksist. Foto: Reuters
Taksist
Mnogi imajo Taksista za najboljši film vseh časov, citat De Nirovega lika Travisa Bickla "Govoriš z mano?" pa se je za zapisal v zgodovino popularne kulture. Foto: Wikipedia
Filmski festival v Sarajevu

Tako se je organizatorjem festivala letos uresničila velika želja, da jih obišče De Niro, trikratni nominiranec in dvakratni dobitnik oskarja. "Že odkar smo ga pred desetimi leti spoznali na festivalu v Tribeci, smo upali na njegov obisk v Sarajevu," je dejal direktor festivala Mirsad Purivatra. Častno srce podeljujejo za življenjske dosežke na področju filmske umetnosti.

"Govoriš z mano?"
Na festivalu je De Niro predstavil tudi restavriranega Taksista, v katerem je ob De Niru zaigrala tedaj 13-letna Jodie Foster. Projekcijo filma so istočasno pripravili v Narodnem gledališču in Poletnem kinu, kjer je igralec nagrado prejel pred tritisočglavo množico filmskih navdušencev. Taksist si je v letu nastanka prislužil štiri nominacije za oskarja, vključno z nominacijo za najboljši film in najboljšega igralca. Ovenčan pa je bil z zlato palmo na canskem filmskem festivalu.

De Niro se je rodil 17. avgusta leta 1943 v New Yorku mami nemškega, francoskega in nizozemskega rodu ter očetu irsko-italijanskega rodu. Na filmsko prizorišče je prodrl z vlogo v filmu Briana de Palme The Wedding Party (Poroka) iz leta 1969 in newyorški krog filmskih kritikov je tedaj hipno prepoznal njegove igralske sposobnosti. Pet let pozneje je že prejel prvega oskarja za stransko vlogo mladega Vita Corleoneja v Botru 2 v režiji Francisa Forda Coppole.

Naslednjega oskarja, tokrat za glavno vlogo, mu je prinesel Jake La Motta v Pobesnelem biku Martina Scorseseja. Za to vlogo je prejel tudi zlati globus. Pohvali se lahko tudi s številnimi nominacijami za globuse, med drugimi prav za vlogo Travisa Bickla, za Jimmyja Doyla v New York, New York in za vlogo vietnamskega veterana v filmu Lovec na jelene Michaela Cimina. Odličen je bil tudi v drugih filmih; nepozabni so vsaj še Brazil Terryja Gilliama, Nedotakljivi Briana De Palme, Scorsesejevi Dobri fantje in Casino ter Vročina Michaela Manna.

Nepozabna pojoča Florence na filmu
Prejemnik nagrade za izjemen prispevek k filmski umetnosti je britanski režiser Stephen Frears. V Sarajevu filmar predstavlja svojo najnovejšo biografsko zgodbo Florence Foster Jenkins o newyorški bogatašinji, ki je slab glas ni ustavil, da ne bi sanjarila o operni karieri, zaslovela pa je prav zaradi popolne odsotnosti pevskega talenta.

Sarajevski filmski festival, ki je eden najpomembnejših festivalov jugovzhodne Evrope, letos ponuja okoli 200 filmov v različnih programih, sklenil se bo s podelitvijo nagrad 20. avgusta.

Filmski festival v Sarajevu