Kevin O'Connell je bil za najboljši zvok med drugim nominiran tudi s filmi Top Gun, Silverado, Črni dež, Twister, Armageddeon ... Foto: AFP
Kevin O'Connell je bil za najboljši zvok med drugim nominiran tudi s filmi Top Gun, Silverado, Črni dež, Twister, Armageddeon ... Foto: AFP
Bodo letos O'Connellu končno enega potisnili v roke? Foto: Reuters

O'Connell ima žalosten in nezavidljiv oskarjevski rekord - osemnajst nominacij za zlati kipec, dobil pa ni niti enega. "Nihče ni bil tolikokrat neuspešno nominiran," piše v te dni velikokrat citiranih oskarjevskih statistikah.

Mu ga bo končno prinesel Apokalipto?
"Največja oskarjevska zguba" je letos nominirana devetnajstič - nominacijo si je Kevin O'Connell prislužil za montažo zvoka v Gibsonovi zgodovinski epopeji Apokalipto. 50-letni O'Connell je nekaj dni pred podelitvijo nagrad ameriške Akademije razložil, da je "srečen že zato, ker bo del najbolj glamurozne hollywoodske noči". In dodaja: "Trudim se, da bi ohranil dobro voljo in pozitivno gledal na vse skupaj. Zame je velika čast biti zraven in zelo sem vznemirjen, da sem zbral tako veliko nominacij."

Prvi "poraz" s filmom Čas nežnosti
Začelo se je davnega leta 1984, ko se je izkazal z montažo zvoka filma Čas nežnosti. Zadnja nominacija je "padla" lani - prisodili so mu jo za Spomine gejše. O'Connell priznava, da je imel vsakokrat napisan zahvalni govor, ki pa ga ni nikoli prebral. "Vsi so spravljeni doma v predalu. Nekaj sem jih napisal na zadnjo stran posetnice, nekaj kar na prtiček. Zbiram take stvari in prostora imam še dovolj," pravi Kevin. Na stene svojega doma je tako obesil vseh 18 "potrdil" o nominacijah. "A tudi na stenah je še veliko prostora," je bil pred nedeljo skeptičen O'Connell, ki ima tudi nasvet za vse, ki so letos nominirani prvič: "Zahvalni govor naj bo duhovit in razburljiv. A za božjo voljo, nikar ne vlečite listka prezgodaj iz žepa."

Bo prodajal čevlje in kravato?
Kevin O'Connell tudi ugiba, zakaj doma še nima oskarja. Prepričan je, da je uspeh v "tehničnih kategorijah" zelo povezan s tem, kako se film odreže v "glavnih kategorijah". "Če je film nominiran za najboljši film in če se za oskarja potegujejo glavni igralci, je to velika prednost," je pojasnil in obljubil: "Če letos zmagam, bom vse, kar bom imel oblečeno v nedeljo, prodal na E-Bayju."