Shirleyjina mama Gertrude Temple - ki je imela s studiem Fox tudi pogodbo, da hčerki ureja frizuro in se ji pomaga učiti dialoge - je menda malo zvezdnico spodbujala s sloganom
Shirleyjina mama Gertrude Temple - ki je imela s studiem Fox tudi pogodbo, da hčerki ureja frizuro in se ji pomaga učiti dialoge - je menda malo zvezdnico spodbujala s sloganom "Sparkle, Shirley, sparkle" ("Blešči se, Shirley, blešči!"). Foto:

Igralski je najbolj neznaten od talentov. Navsezadnje je Shirley Temple to znala pri štirih letih.

Katharine Hepburn
S šestimi leti je bila Shirley najmlajša podeljevalka na Oskarjih v zgodovini: leta 1935 je kipec za najboljšo igralko izročila Claudette Colbert.
Igralsko združenje SAG (Screen Actors Guild) se ji je leta 2006 poklonilo z nagrado za življenjsko delo. Foto: EPA

Igralka, ki je veljala za čudežnega otroka filma, se je na filmskem platnu prvič pojavila leta 1932, še pred svojim četrtim rojstnim dnem. Že dve leti in nekaj nizkoproračunskih projektov pozneje si je z nastopom v filmu Bright Eyes (Sijoče oči) utrla pot v Hollywood in prejela posebno nagrado Ameriške filmske akademije - oskarja za "izjemno osebnost leta 1934".

Predsednikova ljubljenka
Predsednik Roosevelt je Shirley Temple opisal kot "malo gospodično Čudež", ki v časih gospodarske stiske dviguje moralo naroda. Nekoč je celo izjavil: "Dokler imamo Shirley Temple, nam v tej deželi ne bo hudega."

Leta 1940 je imela mlada zvezda za seboj že 34 posnetih filmov; največje uspehe je dosegla z liki živahnih in spretnih dekletc, ki najdejo rešitev tudi tedaj, ko odrasli odpovedo. (Bila je tako neznansko priljubljena, da je studio Fox celo tožil nekega britanskega kritika, ki je sesul enega izmed njenih filmov - in tožbo dobil.)

Med pomembnejše filme, v katerih je nastopila, sodijo še The Little Colonel (Mali polkovnik) iz leta 1935, Heidi iz leta 1937, Rebecca of Sunnybrook Fram (Rebeka s kmetije Sunnybrook) iz leta 1938 in The Little Princess (Mala princeska) iz leta 1939. Leta 1988 je izdala avtobiografijo, ki jo je seveda naslovila Child Star (Otrok zvezda).

Zavrnila vlogo Dorothy v "Ozu"
A kaj ko občinstvu ni bila všeč ideja, da njihova "mala gospodična Čudež" odrašča: ko ni bila več otrok, je zanimanje zanjo bliskovito plahnelo. V najstniških letih je nastopila v filmu The Blue Bird (1940), ki je bil čista finančna polomija - to je moralo še posebej boleti ob dejstvu, da je za to, da je lahko nastopila v tem filmu, zavrnila vlogo Dorothy v Čarovniku iz Oza, ker je vodja studia ocenil, da tega ne bo hotel nihče gledati. Zdaj seveda vemo, kako zelo se je motil ...

Pri 22 bolj ali manj upokojena
Pri devetnajstih je s Caryjem Grantom nastopila v filmu The Bachelor and the Bobby Soxer, ki so ga kritiki sicer pohvalili, a njene kariere ni rešil. Po letu 1948, ko je z Johnom Waynom nastopila v Fort Apache, je le še težko dobila kako večjo ali celo glavno vlogo. Petdeseta in šestdeseta so zaznamovali občasni nastopi na televiziji, a dejstvo je, da se je njena kariera končala, še preden večina igralcev sploh dobro začne delo.
Novo življenje
V poznejših letih se je igralka ukvarjala tudi s politiko in kot veleposlanica predstavljala ZDA na Češkoslovaškem in v Gani. Bila je tudi ena prvih javno izpostavljenih žensk, ki je spregovorila o raku na dojkah, potem ko so ji ga diagnosticirali jeseni leta 1972.

Če ne drugega, Shirley Temple prav gotovo poznate po brezalkoholnem koktajlu, ki je po njej dobil ime. (V njem je ingverjeva limonada, sirup granatnega jabolka, pomarančni sok ter rezina limone in češnja maraschino.)

Igralski je najbolj neznaten od talentov. Navsezadnje je Shirley Temple to znala pri štirih letih.

Katharine Hepburn