Blizu Kamnika so našli fosilne morske konjičke. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Blizu Kamnika so našli fosilne morske konjičke. Foto: Arhiv RTV Slovenija
Milijoni skriti v kamnih
Komaj opazne sledi v kamnih nam pričajo o življenju pred več milijoni let. Foto: Arhiv RTV Slovenija

Na 1. programu Televizije Slovenija je bil na sporedu dokumentarni film Izobraževalnega programa Milijoni, skriti v kamnih, v katerem se je scenarist in režiser Boštjan Vrhovec ukvarjal s paleontologijo.
Leksikon nam pove, da je paleontologija veda o življenju in razvoju živega sveta v geološki preteklosti. Vendar nam ta splošna in suhoparna oznaka ne pove, da na podlagi izkopavanj pridemo do različnih fosilnih ostankov živih organizmov, bodisi rastlinskih bodisi živalskih, s pomočjo katerih določamo starost zemeljskih plasti, in na podlagi teh dognanj sklepamo o življenju v določenem obdobju.
Ko je milijon let osnovna časovna enota
V paleontologiji je čas, ki ga razumemo v današnjem tempu življenja, drugače prikazan, njena osnovna enota je namreč milijon let. Poleg ostankov dinozavrov je zanimiva najdba okamnine 300 milijonov let stare preslice, katere sorodniki živijo še danes, našli pa so jo ob gradnji vzpenjače na Ljubljanski grad.
V filmu bomo videli že omenjeni fosil morskega konjička blizu Kamnika in ostanke enoceličarjev na vrhu Mangarta, ki so živeli globoko v morju. Raziskovanje in spoznavanje zemljine zgodovine ter njeno razumevanje pa nam razkriva tudi to, kako se bo planet Zemlja razvijal še naprej.