Film
(1)
Kurir Nejček
Dva kratka filma (Kurir Nejček in Ritem dela) imata v luči Evropskega leta kulturne dediščine starejšo letnico, trije (Vsak pravi pesnik, Dober tek, življenje! in Ribolov) pa so novejšega datuma. Foto: SFC
Tomaž Šalamun
Kratki eksperimentalni film Nejca Sajeta in Jeffreyja Younga, naslovljen Vsak pravi pesnik, portretira enega najpomembnejših in najvplivnejših pesnikov v svetovnem merilu Tomaža Šalamuna. Foto: BoBo

Slovenski filmski center ob kulturnem prazniku razveseljuje s peterico kratkometražcev

SFC se pridružuje praznovanju Prešernovega dneva
7. februar 2018 ob 13:15
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Kurir Nejček, Ritem dela, Vsak pravi pesnik, Dober tek, življenje! in Ribolov so kratkometražni filmi, ki jih v duhu državnega kulturnega praznika ponuja Slovenski filmski center v brezplačni ogled.

Kurir Nejček Mikija Mustra je najstarejši od peterice, saj je nastal leta 1961. Risani osemminutni film govori o pastirju - partizanskem kurirju Nejčku, ki podnevi pazi na živino na planini in opazuje gibanje nacistov, ponoči pa o novostih obvešča partizane.

Še en film s starejšo letnico, ki popisuje ritem (ne)dela na gradbišču, je kratki film Ritem dela iz leta 1979 v režiji Frančka Rudolfa. Za obema stoji Filmski studio Viba film Ljubljana.

S to potezo se Slovenski filmski center (SFC) pridružuje praznovanju kulturnega praznika. Tako si je mogoče na SFC-jevem kanalu Vimeo do 12. februarja ogledati pet kratkih slovenskih filmov.


Šalamunov genij, ujet na film
Nadalje je na ogled eksperimentalni kratki film iz leta 2014 režiserjev Nejca Sajeta in Jeffreyja Younga z naslovom Vsak pravi pesnik, ki portretira enega najpomembnejših in najvplivnejših pesnikov v svetovnem merilu Tomaža Šalamuna. Dvanajstminutni film popelje na domišljijsko potovanje, v katerem se gledalec sooči z močjo Šalamunovega poetičnega sveta, njegovimi viri navdiha in umetniškim sporočilom. Producent filma je Zavod Strup.

Izgubljeni test nosečnosti in zatočišče ob vodi
Najnovejša filma, oba z letnico 2016, sta Dober tek, življenje! režiserke Urške Djukić, v katerem izgubljen test nosečnosti povzroči zmedo v glavah odraslih otrok, in Ribolov režiserja Jana Cvitkoviča, kjer starec in starka že vrsto let hodita na rob svojega sveta, k vodi, ki je pravzaprav slika njunega življenja. Metafora življenja je reka, v kateri so njune vabe. Prvega podpisuje produkcijska hiša Sever & Sever, drugega pa Tramal.

P. G.
Prijavi napako
Komentarji
dharma
# 07.02.2018 ob 22:36
Slovenskemu Filmskemu Centru se iskreno zahvaljujem za to prečudovito gesto, ki bo nedvomno pripomogla k osebni rasti in kulturni obogatitvi vseh ljubiteljev sedme umetnosti. Izbor filmov je sicer majhen presek sloveskega filmskega ustvarjanja, vendar kljub temu na zelo inovativen in igriv način povzema bogat žanerski umetniški opus, saj zajema tako dokumetaristiko, animacijo kot igrani film. Izredna pronicljivost pripravljalcev programa se kaže tudi v izboru zgolj katkometražne filmov, saj se današnji trendi gibljejo h hitriemu in instantemu podajanju informacij. S temi kritetriji so zadovojili še tako zahtevnega gledalca. Zahvaljujem se tudi umetnikom, ki so s svojim prispevkom soustvarili bogatejšo okolico in položili trdne temelje za višjo nacionalno kulturno ozaveščenje v prihodnosti. Od izbranih prispevkov bi posebej radi izpostavil Cvitkovičev Ribolov, ki ga zaradi izjemne dinamike kamere, globoke sporočilne vrednosti, ter inovativnega režiskega pristopa, ki od igralcev izvleče prvinskost igre, toplo priporočam. V prihodnje si lahko samo želim, da bi bila proračunska sredstva, še večja za podporo takšnim projektom.
Vsem uporabnikom mmcja, ob tej priliki, čestitam na slovenski kulturni praznik.
Kazalo