Film spremlja tri prijatelje - Gregorja, Andreja in Živo - na nekajdnevnem izletu, ki je nekakšno slovo od brezskrbne mladosti. Med vožnjo se začno razkrivati njihova razmišljanja, strahovi in strasti - Gregorja morijo spomini na vojne grozote, Živo skrita ljubezenska čustva in resne bolezenske težave, Andreja pa uporniška osamljenost. Foto: PR filma Izlet
Film spremlja tri prijatelje - Gregorja, Andreja in Živo - na nekajdnevnem izletu, ki je nekakšno slovo od brezskrbne mladosti. Med vožnjo se začno razkrivati njihova razmišljanja, strahovi in strasti - Gregorja morijo spomini na vojne grozote, Živo skrita ljubezenska čustva in resne bolezenske težave, Andreja pa uporniška osamljenost. Foto: PR filma Izlet
Ameriška Akademija znanosti in umetnosti gibljivih slik podeljuje oskarje vse od leta 1929. Gre za verjetno najprestižnejšo (ali pa vsaj najbolj znano) nagrado na področju filmske umetnosti. Foto: EPA
Letošnja zmaga absolutnega favorita, iranske drame Ločitev, ni presenetila nikogar. Foto: BoBo

Celovečerni filmski prvenec Izlet režiserja in scenarista Nejca Gazvode, ki je nastal v produkciji Perfo Production, je bil izbran za slovenskega kandidata za nagrado oskar za tujejezični film, so sporočili s Slovenskega filmskega centra.
Pravila Ameriške akademije narekujejo, da se za nagrado lahko potegujejo le filmi, ki so bili v zadnjem letu prikazani v domačih kinematografih. Za nominacije v kategoriji najboljši tujejezični film akademija v državah, v katerih uradni jezik ni angleški, omogoča nacionalnim strokovnim združenjem s področja filma, da podajo nacionalne predloge. Za Slovenijo izbor po sklepu akademije opravlja Društvo slovenskih filmskih ustvarjalcev. Nominiranci za oskarje bodo znani 15. januarja naslednjega leta, sama podelitev pa nato sledi 24. februarja.
Poleg Izleta so bili v širši izbor uvrščeni še filmi Stanje šoka režiserja Andreja Košaka, Lahko noč, gospodična režiserja Metoda Pevca, Arheo režiserja Jana Cvitkoviča, Kruha in iger režiserja Klemna Dvornika, Traktor, ljubezen & Rock'n Roll režiserja Branka Djurića, Dolge počitnice Damjana Kozoleta, Aleksandrinke Metoda Pevca in Sfinga Vojka Anzeljca.
Slovenskega kandidata je izbrala žirija, ki so jo so sestavljai producentka Dunja Klemenc, publicistka Ingrid Kovač Brus, igralec Igor Samobor, režiser Martin Turk, režiser Miran Zupanič, direktor fotografije Ven Jemeršič in producent Branislav Srdić.
Uspešna festivalska turneja
Izlet je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu lanskega filmskega festivala v Sarajevu. Na 14. festivala slovenskega filma je bil nato jeseni nagrajen s petimi vesnami: za najboljši scenarij, glavno žensko in moško vlogo, glasbo ter montažo. Žirija slovenskih kritikov in publicistov ga je razglasila za najboljši film, prejel pa je tudi posebna nagrado revije STOP za igralske dosežke. opazili so ga tudi zunaj domačih meja: lani je bil nagrajen na Filmskem festivalu v Arrasu in festivalu Cinedays v Skopju s posebno omembo žirije, leta 2012 pa je prejel kar štiri nagrade na festivalu v Nahvillu (za film, za moško in žensko vlogo ter posebno nagrado žirije za celotno igralsko zasedbo), ter posebno omembo žirije na filmskem festivalu v Clevelandu.

Izbranec Varietyja

Gazvoda se je uvrstil med deset evropskih filmskih režiserjev, ki jih vsako leto izbere ameriška filmska revija Variety, ki oblikuje uradno programsko sekcijo filmskega festivala v Karlovih Varih. Na filmskem festivalu v Motovunu se je film uvrstil med tri finaliste za nagrado Bauer, ki jo podeljujejo najboljšemu filmu iz regije. V zadnjih dveh letih se je film uvrstil na več kot 25 festivalov, njegova festivalska pot pa se še vedno nadaljuje.
Sofinancer filma je Slovenski filmski center, svetovni prodajni agent pa je Insomnia World Sales iz Pariza.