Brata Vittorio (levo) in Paolo Taviani ob osvojitvi zlatega medveda na Berlinalu leta 2012. Foto: EPA
Brata Vittorio (levo) in Paolo Taviani ob osvojitvi zlatega medveda na Berlinalu leta 2012. Foto: EPA
Vittorio in Paolo Taviani
Film Cezar mora umreti (Cesare deve morire), ki jima je prinesel zlatega medveda, sta zastavila kot dokumentarno dramo in ga posnela v strogo varovanem delu znanega rimskega zapora. Foto: EPA

Brata Vittorio in Paolo Taviani, rojena v letih 1929 in 1931 v kraju San Miniato v Toskani, sta se sprva začela uveljavljati kot novinarja. Že dolgo pa veljata za legendi italijanskega filma, ki sta se v zgodovino resneje zapisala leta 1977 z biografskim filmom Oče gospodar (Padre Padrone).

Velik uspeh na festivalu v Cannesu ...
Za filmom Oče gospodar stoji resnična zgodba o življenju Gavina Ledde, sina pastirja s Sardinije, spletena okoli vprašanja, kako se mu je uspelo izviti iz svoje krute, skoraj barbarske življenjske situacije in se skozi čas tudi izobraziti, kljub nasilnemu nasprotovanju brutalnega očeta. S tem filmom sta brata Taviani osvojila zlato palmo in nagrado FIPRSECI na festivalu v Cannesu.

... in zlati medved v tem tisočletju
V Berlinu nagrajeni film Cezar mora umreti (Cesare deve morire) pa sta brata Taviani zastavila kot dokumentarno dramo in ga posnela v strogo varovanem delu znanega rimskega zapora. Tam skupina obsojencev pripravlja uprizoritev tragedije Julij Cezar, v filmu pa prek univerzalnosti Shakespearjevega jezika odzvanja realnost sodobnega sveta.

Med najbolj znane filme tega bratskega tandema sodita še filma Noč svetega Lovrenca (La notte di San Lorenzo), s katerim sta leta 1982 osvojila veliko nagrado žirije v Cannesu, in Kaos, ki sta ga leta 1984 posnela po kratkih zgodbah Luigija Pirandella.

Filmski umetnosti zapisana družina
Znano je, da sta brata Vittorio in Paolo v svojih filmih ločeno prevzela režijo posamičnih prizorov, Paolova žena Lina Nerli Taviani pa je zaslužna za kostumografijo v večini njunih filmov. Leta 1941 rojeni Franco Brogi Taviani, najmlajši izmed treh bratov, je prav tako filmski režiser.

Vittorio Taviani je umrl 15. aprila 2018 v Rimu po dolgi bolezni, od njega pa se bodo poslovili v ožjem družinskem krogu, še poročajo tuji mediji.