Vsako leto 19. aprila se ob obletnici osvoboditve iz taborišča Jasenovac prav tam, kjer so se dogajale vojne grozote, zberejo nekdanji taboriščniki, njihovi sorodniki in potomci. Foto: EPA
Vsako leto 19. aprila se ob obletnici osvoboditve iz taborišča Jasenovac prav tam, kjer so se dogajale vojne grozote, zberejo nekdanji taboriščniki, njihovi sorodniki in potomci. Foto: EPA
Starec se na fotografiji iz leta 1999 sprehaja ob vagonih vlaka, ki ga je pred 55 leti pripeljal v Jasenovac. Foto: EPA

Film s tematiko zloglasnega taborišča na Hrvaškem v času druge svetovne vojne, ki je bilo po zgodovinskih pričevanjih namenjeno predvsem etničnemu čiščenju Srbov, v njem pa je umrlo tudi večje število Romov, Judov, Hrvatov in pripadnikov drugih narodnosti, naj bi po poročanju Blica napovedal tudi Tihomir Stanić.

V zadnjih 70 letih, odkar so ga leta 1945 zaprli, je bilo o ustaškem taborišču, v katerem je umrlo na desettisoče ljudi, posnetih le nekaj dokumentarcev in samo en igrani film, Deveti krog Franceta Štiglica, ki pa je nastal leta 1960, torej pred več kot 50 leti.

Ne hrvaški, ampak ameriški film
Branko Lustig, producent, ki je dobil oskarja za Schindlerjev seznam in Gladiatorja, je že letos spomladi na Festivalu judovskega filma na Hrvaškem napovedal film o Jasenovcu, za katerega naj bi scenarij napisala književnik Miljenko Jergović in zgodovinar Slavko Goldštajn. Za projekt naj Lustig ne bi dobil sredstev od hrvaških oblasti, temveč od drugih virov iz ZDA, zato poudarja, da bo to "ameriški film".

Lustig (1932) je med razkrivanjem motivov za snemanje filma med drugim navedel, da je sotrpinom iz taborišča dal obljubo, da bo svetu prenesel sporočilo o tem, kaj se je dogajalo v taboriščih smrti. Kot otrok iz judovske družine je bil namreč odpeljan v Auschwitz in Bargen-Belsen, nekateri člani njegove družine pa so končali v Jasenovcu.

Projekt Tihomirja Stanića naj bi začeli snemati konec maja prihodnje leto, premiera pa je napovedana šele za leto 2015. Kot pravi Stanić, je v središču te zgodbe, ki jo pripravlja že pet let, Dijana Budisavljević, ženska, ki je iz pekla Jasenovca rešila 12.000 otrok. Kot piše na slovenski različici enciklopedije Wikipedia, je po rezultatih dozdajšnjih raziskav v NDH-ju (Neodvisni državi Hrvaški) od leta 1941 do 1945 življenje izgubilo 74.762 otrok, od česar jih je bilo 60.234 ubitih, 14.528 pa se jih upošteva kot žrtve vojne.