Kadar je nagrajen, Wes Anderson po navadi poskrbi za očarljiv in izivren zahvalni govor. Razlog več, da mu privoščimo oskarja? Foto: AP
Kadar je nagrajen, Wes Anderson po navadi poskrbi za očarljiv in izivren zahvalni govor. Razlog več, da mu privoščimo oskarja? Foto: AP
Graham Moore
Graham Moore ima 33 let, Igra imitacije pa je njegov prvi scenarij za celovečerec. Foto: AP
Lisa Kudrow
Prireditev je Lisa Kudrow povezovala z duhovitimi opazkami na račun slavnih. "Torej to, kar sta mislila, da počneta Amy Pascal in Scott Rudin," z njenimi besedami. Foto: AP
Ben Affleck je bil nagrajen za svoje humanitarno delo v Kongu. Foto: AP

V tekmi za najprestižnejšo nagrado - priznanje za najboljši izvirni scenarij - je Grand Budapest hotel, ki gre 22. februarja na podelitev oskarjev z devetimi možnostmi za zmago, premagal vsesplošnega favorita letošnje sezone nagrad: dramo Fantovska leta režiserja in scenarista Richarda Linklaterja. Prav tako so praznih rok ostali scenaristi filmov Foxcatcher, Ritem norosti in Nightcrawler.

Nagrade so podeljevali v losangeleški četrti Century City. Anderson je v svojem zahvalnem govoru malce zajedljivo pripomnil, da je bilo prizorišče nekoč "snemalna lokacija enega izmed velikih studiev, zdaj pa čudoviti hotel Hyatt, natrpan z odvetniki za zabavno industrijo".

Najboljši prirejeni scenarij je po oceni WGA-ja spisal Graham Moore; Igra imitacije ima za predlogo biografijo britanskega matematika Alanga Turinga, ki je med drugo svetovno vojno strl šifrirni sistem nemške Enigme, po vojni pa je bil zaradi svoje istospolne usmerjenosti žrtev pregona. "On je bil verjetno največji genij svoje generacije, jaz pa sem scenarist iz Chicaga. Zato je čuden občutek, da na odru stojim jaz, ko pa bi moral on," je v svojem govoru povedal Moore.

Kaj nam to pove o oskarjih?
Slovesnost je povezovala zvezdnica Prijateljev Lisa Kudrow, zmagovalce pa so določili glasovi članov zveze WGA, ki imajo mešan uspeh, ko gre za napovedovanje dobitnikov oskarjev v obeh scenarističnih kategorijah.

Lani je denimo Spike Jonze dobil nagrado WGA-ja za najboljši prirejeni scenarij in nato v isti kategoriji še oskarja. Medtem ko je scenaristični ceh v istem letu za najboljši izvirni scenarij nagradil Kapitana Phillipsa, se je Akademija raje odločila za Johna Ridleya, ki se je podpisal pod 12 let suženj.

V kategoriji najboljšega scenarija za dokumentarec sta bila v igri kar dva oskarjevska nominiranca (Finding Vivian Maier in Last Days in Vietnam), pa je oba na koncu prehitel film The Internet's Own Boy: The Story of Aaron Swartz.

Malo zaslužene ljubezni je dočakala tudi HBO-jeva kriminalka True Detective: njen avtor Nic Pizzolatto je dobil priznanji za najboljšo novo serijo in najboljšo dramsko serijo. Pizzolatto je trenutno zaposlen s snemanjem druge sezone serije, ki je nekje na sredini. "Upam, da vam bo všeč. Čisto mogoče, da bo to moj konec."

Najboljša komična serija je po scenaristični plati FX-ova Louie, ki se vrti okrog (fiktivnega) življenja komika Louisa C.K.-ja.

Televizijska kraljica Shonda
Nagrado za življenjsko delo je za svoj prispevek televiziji dobila Shonda Rhimes; ustvarila je celo vrsto silno gledanih serij, med drugim Talente v belem, Zasebno prakso in Scandal. V svojem zahvalnem govoru je izpostavila potrebo po večji raznolikosti v Hollywoodu. Pa še čakanju na nagrado: "Saj to počnem šele 12 let. Sploooh nisem zagrenjena." (Kot je izpostavil podeljevalec nagrade Scott Foley: "Olivia Pope je prva temnopolta protagonistka v primetime seriji po letu 1978. To je Shondina zasluga.")

Režiser in scenarist Harold Ramis, ki se mu lahko zahvalimo za Caddyshacka in Svižčev dan, pa tudi za vlogo v Izganjalcih duhov, je postumno dobil Laurelovo nagrado za scenaristične dosežke. V njegovem imenu jo je sprejela pokojnikova družina.