Michelle Williams kot Marilyn Monroe. Se igralki, ki je bila že dvakrat nominirana za oskarja - za vlogo prevarane žene v Gori Brokeback in drami o kruti realnosti zakonskih zvez Blue Valentine, obeta še en 'boj' za zlati kipec? Foto:
Michelle Williams kot Marilyn Monroe. Se igralki, ki je bila že dvakrat nominirana za oskarja - za vlogo prevarane žene v Gori Brokeback in drami o kruti realnosti zakonskih zvez Blue Valentine, obeta še en 'boj' za zlati kipec? Foto:
Marilyn Monroe
Zgodba filma se osredotoča na poletne dni leta 1956, ki jih je Colin Clark preživel z Marilyn Monroe v Veliki Britaniji. Filmska ikona je takrat snemala film The Prince and the Showgirl z Laurencem Olivierjem v glavni vlogi.
Marilyn Monroe
To je bil tudi čas, pravzaprav kakšen dan zatem, ko je Marilyn Monroe z Arthurjem Millerjem preživljala medene tedne.

Film je na podlagi Clarkovih dnevniških zapisov posnel režiser Simon Curtis, ki je glavno vlogo zaupal dvakratni oskarjevski nominiranki Michelle Williams. Igralka, ki smo jo spoznali v TV-nadaljevanki Simpatije, kasneje pa je večkrat dokazala, da se izvrstno odreže tudi na velikem platnu, igra torej seksimbol Marilyn Monroe. Kako se je odrezala, bodo lahko prvič presojali oktobra na newyorškem filmskem festivalu.
Film temelji na Clarkovem druženju z Monroejevo v času snemanja filma The Prince and the Showgirl v Veliki Britaniji. Svetlolasa lepotica je tedaj igrala z Laurencem Oliverjem, snemanje pa je potekalo med njenim preživljanjem medenih tednov z Arthurjem Millerjem. Ameriški dramatik je zapustil Anglijo in takrat je prišel na vrsto Clark, ki so mu zaupali, da zvezdnici približa britansko življenje. Odlomke iz Clarkovih dnevniških zapisov so objavili v dveh delih, najprej leta 1995 in nato še pet let kasneje.
Ob Williamsovi igrajo Dougray Scott v vlogi Millerja, Kenneth Branagh kot njen soigralec Laurence Oliver, pa tudi Judi Dench, Emma Watson, Julia Ormond, Dominic Cooper in drugi.
Prepričljivo odigrana kompleksnost Marilyn Monroe
"Potem ko smo videli toliko karikiranih upodobitev Marilyn Monroe, je pravi užitek videti kompleksno osebnost in edinstveno ter prepričljivo odigrano vlogo nadarjene igalke, kot je Michelle Williams," meni Richard Pena, programski vodja Filmske družbe Lincoln Centra, ki stoji za festivalom.
Film, ki bo nedvomno upal na udeležbo na tekmovalni stezi ameriške filmske akademije, bo v New Yorku premierno predvajan 9. oktobra, v kinematografe (ZDA, Veliko Britanijo in skandinavske dežele) pa prihaja 4. novembra.
V New Yorku tudi restavriran Ben Hur
Newyorški filmski festival bo potekal med 30. septembrom in 16. oktobrom in bo med drugim postregel s projekcijo digitalno restavrirane različice filmske klasike Ben-Hur Williama Wylerja. Poklonili se bodo še stoletnici japonskega studia Nikkatsu in med drugim predvajali filme Kon Ickhkawaa in Masahira Makinoa.