Žitnik je nagrado prejel za dokumentarni film Gospod profesor. Foto: RTV SLO
Žitnik je nagrado prejel za dokumentarni film Gospod profesor. Foto: RTV SLO
Jaroslav Skrušny
Strokovni žiriji je predsedoval Jaroslav Skrušny. Foto: RTV SLO
Brane Bitenc ob prejemu nagrade
Film Želim vse je nastal po literarni predlogi. Foto: RTV SLO
Voditeljica slovesnosti Bernarda Žarn (desno) in Mojca Menart
Na slovesnotni je bila tudi programska direktorica TV Slovenija Mojca Menart. Foto: RTV SLO

Dokumentarec o življenjski poti Borisa Furlana, predvojnega tržaškega odvetnika, profesorja in dekana Pravne fakultete, ki mu je vztrajanje pri svoji intelektualni drži in prepričanjih prineslo le izobčenje in trpljenje, je svojim ustvarjalcem prislužil nagrado Jožeta Babiča. Žirija je v dokumentarcu Edvarda Žitnika prepoznala žlahtno maniro klasične dokumentaristične konstrukcije zgodovinskega dogajanja, ki je nazorno podala tragično usodo pogumnega intelektualca, ki se je angleščine učil pri literatu Jamesu Joyceu. Žitnik je flik profesorja Furlana spretno vzpostavil kot simbol tragičnega vztrajanja pri zvestobi samemu sebi in svojim vrednotam.

Odločitev ni bila lahka ...
V konkurenci za priznanje je bilo kar devet dokumentarnih filmov, zmagovalca je določila žirija v sestavi Iztok Premrov, Matjaž Zajc, Igor Praha in predsednik Jaroslav Skrušny. Poleg Žitnikovega filma so skozi roke ocenjevalne komisije potovali še filmi Mariborska dvorišča Bojana Laboviča, med hribi kačjih glav scenarista Jadrana Strleta, Neznosna lahkost fotografiranja - portret Joca Žnidaršiča avtorice Maje Weiss, Pesnik v pogrezu zgodovine - portret Edvarda Kocbeka scenaristke helene Koder, Potopljeni darovi Ekorne Amirja Muratoviča, Priča - Temuen scenarista Tomaža Letnarja, Škabriel - Monte S. Gabriele - Mit o slovenskem vojaku Tomaža Letnarja in glasbeni dokumentarec Terrafolk avtorja Amirja Muratoviča.

Brane Bitenc si je dobro zaželel ...
Nad režijo najboljšega igranega televizijskega izdelka je bdel Brane Bitenc. Babičevo nagrado za igrano TV-delo prejme ekipa filma Želim vse. Televizijski film Želim vse je zgodba o sodobnem času brez prave ljubezni, v katerem prevladuje boj za status in denar. Scenarij sta po literarni predlogi Marka Švabiča zapisala Marko Radmilovič in Brane Bitenc. Filmu želim vse je zmago - odnesti sta mu jo skušali produkciji Nočna mora režiserke Siene Krušič in Delo osvobaja, tragikomedija scenarista in režiserja Damjana Kozoleta - prinesla prepričljiva odslikava značilne življenjske situacije sodobne mlade generacije.

Bitenčeva ekipa je ustvarila televizijsko igro, ki spretno sledi narativnim označevalcem odtujenosti in zasvojenosti s porabništvom. Brane Bitenc je s filmom Želim vse s pridom izkoristil vse izpovedne možnosti, ki jih ponuja televizijska govorica. Čeprav je Želim vse dober primerek televizijskega igranega žanra, pa je izbor najboljšega TV- igranega dela pospremil grenak priokus. Ocenjevalna komisija se je namreč pri svojem delu soočila z zaskrbljujočo pičlo produkcijo izvirnih igranih televizijskih oddaj na TV Slovenija v zadnjih letih.

Minimalna sredstva za maksimalen rezultat
Nagrado Jožeta Babiča si lahko priborijo tudi prihodnji rodovi sodelavcev TV Slovenije. Babičevo priznanje za študentsko delo za režijo TV-igre Flaša resnice prejme Florjan Skubic. Za nagrado se je potegovalo sedem kratkih igranih TV-iger študentov AGRFT-ja. Skubicu je z igro Flaša resnice uspelo ujeti pravo mero sproščenosti in humorja, s katerima je pristopil k aktualni družbeni temi. Čeprav se je moral spopasti z minimalističnimi produkcijskimi srestvi, je Florjanu Skubicu uspelo doseči učinkovit sporočilni in izpovedni naboj, ki vzpostavlja dialog s sodobno družbeno resničnostjo.

Nagrade Jožeta Babiča TV Slovenija podeljuje svojim avtorjem za izjemne dosežke pri ustvarjanju igranega in dokumentarnega programa. Priznanja gredo v roke avtorjem igranega ali dokumentarnega dela za scenarij, režijo ali kamero, posebna nagrada Jožeta babiča pa vsako leto pripade tudi avtorju najboljše režije študijske oddaje iz produkcije študentov filmske in televizijske režije na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo v Ljubljani.