Na fotografiji je Peter Zinner s svojo hčerko Katino v zgodnjih 70. letih. Foto: AP Photo
Na fotografiji je Peter Zinner s svojo hčerko Katino v zgodnjih 70. letih. Foto: AP Photo
Zinner je kot urednik sodeloval pri prvih dveh Coppolove trilogije Boter.

Za svoje delo pri filmu o vietnamski vojni Lovec na jelene je bil leta 1978 nagrajen z oskarjem in še dvakrat nominiran: za Botra in romantično dramo Častnik in gentleman. Zinner je umrl v bolnišnici v Santa Monici v Kaliforniji po večletnem boju z ne-Hodgkinovim limfomom.

Od taksista do filmskega urednika
Peter Zinner se je rodil na Dunaju leta 1919 v židovski družini, ki je leta 1938 pred nacisti pobegnila na Filipine, v Los Angeles pa so se preselili dve leti kasneje. Najprej je delal kot taksist in pianist v kinematografih, kjer so predvajali neme filme, nato pa je dobil priložnost delati kot vajenec filmskega urednika pri 20th Century Fox. Leta 1960 je zapustil studio MGM in skupaj z dvema partnerjema ustanovil svoje podjetje.

Sodeloval pri Botru in Lovcu na jelene
Zinner je kot filmski urednik in producent sodeloval pri filmskih klasikah, kot so Zvezda je rojena, Boter I in II, Lovec na jelene ter Častnik in gentleman. Kot igralec se je v filmih pojavil le enkrat, leta 1990 je v filmu Lov na rdeči oktober zaigral admirala, leta 1981 pa je režiral film Salamander (The Salamander), politični triler z Anthonyjem Quinnom v glavni vlogi. Lani je kljub starosti še vedno aktivni Zinner sodeloval s hčerko Katino, ki je prav tako filmska urednica, pri dokumentarcu Running With Arnold o guvernerju Arnoldu Schwarzeneggerju.

K. S.