Lenča Ferenčak (1941-2015). Foto: SNG Drama Ljubljana
Lenča Ferenčak (1941-2015). Foto: SNG Drama Ljubljana
Premiera filma DvaEna
Zgodba filma DvaEna spremlja običajen delovnik taksista Aleša Križnika, ki bi ga lahko opisali kot izobraženega, verjetno diplomiranega ekonomista, lastnika nekoč uspešnega podjetja, ki pa je nesrečno propadlo. Kot taksist srečuje najrazličnejše ljudi, nekega poznega večera pa sprejme še zadnji klic ... Fotografija z junijske premere filma v Kinu Bežigrad. Foto: Film DvaEna

Na radiu je tako kot igralka, prevajalka in prirediteljica besedil soustvarjala radijske igre in literarne oddaje. Še letos je nastopila v kratkem filmu režiserja Petra Bratuše DvaEna, ki je doživel premiero junija.

Prispevek k razvoju moderne igre
Po končanem študiju na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) se je študijsko izpopolnjevala v Parizu in Rimu. Po vrnitvi je postala članica gledališč Oder 57 in Ad hoc ter tako prispevala k razvoju moderne igre, kot so takrat imenovali igralski slog omenjenih eksperimentalnih gledališč.

Med filmi, v katerih je nastopila, najdemo naslove, kot so To so gadi (1977), Poletje v školjki (II) (1988), Kavarna Astoria (1989) in Carmen (1995).

Na koncu devetdesetih let minulega stoletja je izdala samostojno zbirko pesmi Yaabok, s poezijo pa je predstavljena tudi v antologiji slovenskih pesnic. Leta 2003 je režiserka Helena Koder o njej posnela biografski film, naslovljen Sestra v ogledalu.

Še zadnji klic taksistu ...
Lenča Ferenčak je v prej omenjenem filmu DvaEna nastopila ob Borutu Veselku, taksistu, ki ga spoznavamo prek naključnih potnikov, ki se znajdejo v njegovem avtomobilu - in zadnjo ter ključno izmed njih je upodobila prav Ferenčakova, ko taksist sprejme še zadnji klic.

"DvaEna govori o čudaškem času in prostoru, v katerem živimo. Je zgodba o tem, kako malo je potrebno, da se znajdemo na dnu in kako malo je potrebno, da lahko spet pridemo nazaj," je o filmu povedal Bratuša.

Lenča Ferenčak je umrla danes v 75. letu v rodni Ljubljani.

Lenča Ferenčak: Dvojina

Lenča Ferenčak: Odhajanja