Leta 1979 sta se Margot Kidder in Christopher Reeve skupaj udeležila podelitve oskarjev. Foto: Reuters
Leta 1979 sta se Margot Kidder in Christopher Reeve skupaj udeležila podelitve oskarjev. Foto: Reuters
Superman
Prizor iz prvega Supermana, ko nadobudna novinarka še ne ve, kdo se skriva pod očali. Foto: Reuters
Novinarko je igrala kot odrezavo, duhovito in inteligentno žensko, enakovredno Supermanu v vseh pogledih (razen seveda v nadnaravnih sposobnosti s Kriptona). Foto: AP

Margot Kidder se je v Kanadi rodila leta 1948; prve korake filmske kariere je naredila v drugi polovici šestdesetih. Njena prva opaznejša vloga je bila v komediji Gena Wilderja Quackser Fortune Has a Cousin in the Bronx (1970). Brian DePalma ji je zaupal vlogo siamskih dvojčic v kultni grozljivki Sisters (1973), kar ji je odprlo vrata k velikim hollywoodskim produkcijam: v filmu The Great Waldo Pepper (1975) je nastopila ob Robertu Redfordu.

Ko ji je Richard Donner zaupal vlogo novinarke Lois Lane, torej ni bila filmska novinka - v nasprotju s svojim takrat še popolnoma neznanim soigralcem Christopherjem Reevom. Superman, ki je v času nastanka veljal za revolucionaren pristop v adaptaciji stripovske predloge, se je izkazal za huronsko uspešnico - in najdonosnejši film studia Warner do takrat.

Kidderjeva je seveda dobila vloge tudi v nadaljevanjih: Supermanu II (posneli so ga sočasno kot prvi del, le da ga je režiral Richard Lester), Supermanu III (1983) in Supermanu IV (1987) – treba pa je priznati, da je bila v zadnjih dveh filmih njena vloga le še epizodna. Novinarko je igrala kot odrezavo, duhovito in inteligentno žensko, enakovredno Supermanu v vseh pogledih (razen seveda nadnaravnih sposobnosti s Kriptona).

Po zaslugi uspeha prvega Supermana si je igralka pridobila še eno antologijsko vlogo - glavno žensko v grozljivki The Amityville Horror, ki naj bi temeljila na resnični zgodbi družine, ki jo je v lastnem domu teroriziral demon.

O kakovosti svojih filmov je bila vedno brutalno iskrena, o Hiši groze Amityville je izjavila, da je čisto sranje.

Boj z bipolarno motnjo
Igralka je veliko nastopala do konca osemdesetih, čeprav je bilo več pozornosti pozneje deležno njeno burno zasebno življenje. Trpela je za bipolarno motnjo; leta 1996 je imela zelo javen zlom in nato izginila za štiri dni, o čemer so takrat mediji skoraj obsedeno poročali. V poznejših letih se je posvetila družbenemu in političnemu aktivizmu, zbirala denar za demokratske kampanje in pisala članke za levo usmerjene publikacije.

Protestirala je proti zalivski vojni in leta 2016 v predsedniški kampanji podprla demokratskega kandidata Bernija Sandersa.

Po njenem zlomu so vloge za več let presahnile, potem pa se je počasi vrnila z gostujočimi vlogami v televizijskih serijah, kot sta bili Smalville in The L Word, leta 2002 pa je na Broadwayu nastopala v produkciji Monologov vagine.

Margot Kidder je bila poročena trikrat: s pisateljem Thomasom McGuanom, igralcem Johnom Heardom (ta zakon je trajal šest dni) in režiserjem Phillipom de Broco.

Filmski Luke Skywalker Mark Hamill je ob slovesu svoje kolegice tvitnil: "Pred kamero je bila čarobna. Za kamero je bila ena najboljših, najprijaznejših, najskrbnejših žensk, kar sem jih kdaj poznal."