Anamarija Gole in Neja Guček z mentorjem Matjažem Štihom. Foto: Zavod za vizualno kulturo Vizo Rok Govednik
Anamarija Gole in Neja Guček z mentorjem Matjažem Štihom. Foto: Zavod za vizualno kulturo Vizo Rok Govednik

S projektom Poučevanje evropske zgodovine s filmom (Teaching European History Through Cinema) so v šolskem letu 2017/2018 v izobraževalni program zgodovine na nekaterih srednjih šolah po omenjenih državah vpeljali film kot pedagoško strokovno umetniško vsebino. Dijaki so si ogledali štiri filme, se o njih pogovarjali in jih analizirali. Nato so pripravili videoeseje na raznolike teme iz evropske zgodovine, ki so izhajale iz videnih filmov. V Sloveniji je bilo v projekt vključenih več kot 1.700 dijakov.

V projektu so sodelovali pedagogi različnih profilov, tako zgodovinarji kot učitelji drugih srednješolskih predmetov, kot so sociologija, angleščina, psihologija, umetnostna zgodovina in informatika, iz Srednje vzgojiteljske šole in gimnazije Ljubljana, Gimnazije Bežigrad, Srednje gradbene šole in gimnazije Maribor, Gimnazije elektro in pomorske šole Piran, Šolskega centra Postojna, Gimnazije Jurija Vege Idrija ter novomeške in murskosoboške gimnazije.

Na nacionalni ravni je o videosejih presojala strokovna žirija v sestavi Jasmina Šepetavc, Špela Škulj in Rok Govednik, slovenska predstavnica v mednarodni žiriji pa je bila Daša Ložar iz Zavoda Vizo. Najboljše ocenjen videoesej na nacionalni ravni je bil One new follower avtoric Tanje Topić, Tinkare Moretti in Eve Lukšič iz novomeške gimnazije, ki je nastal pod mentorstvom Nevenke Malnarič Brulc, videosej Your name pod mentorstvom Matjaža Štiha pa se je na nacionalnem tekmovanju uvrstil na drugo mesto.

Na ogled na bližajočem se festivalu Liffe
Šest najboljših slovenskih videoesejev bo mogoče videti na bližajočem se 29. ljubljanskem mednarodnem filmskem festivalu Liffe. Sicer pa je projekt Poučevanje evropske zgodovine s filmom, ki ga je osnovala italijanska organizacija AGIS, dobil podporo EU-ja - podprogram MEDIA Ustvarjalna Evropa.