Foto:
Foto:

V regionalnem dokumentarnem programu bo predvajan film Vlada Škafarja Peterka, animirani film Bizgeci Gregorja Mastnaka bo predvajan v programu Kratki animirani film, v OFF-programu pa bodo vrteli film Hanne A. W. Slak Slepa pega. Seznam slovenskih avtorjev še ni dokončen, ker program še ni uradno potrjen. Med 20. in 28. avgustom, ko bo festival potekal, bodo med drugim zavrteli tudi film Michaela Moora Fahrenheit 9/11.

Filmska borza
Posebna sekcija sarajevskega festivala je tudi lani ustanovljena borza koprodukcij za celovečerne filme CineLink. Sarajevo Film festival in sklad Hubert Bals z mednarodnega filmskega festivala v Rotterdamu sta borzo ustanovila, da bi prek nje povezala producente, vlagatelje in filmske ustvarjalce iz jugovzhodne Evrope. Na borzi lahko sodelujejo avtorji iz Albanije, Bosne in Hercegovine, Bolgarije, Hrvaške, Makedonije, Romunije, Slovenije ter Srbije in Črne gore.

Trije od osmih scenarijev slovenski
Med osmimi scenariji, ki se na njej potegujejo za podporo mednarodnih producentov in predstavnikov različnih filmskih skladov, so tudi trije slovenski. Damjan Kozole je napisal scenarij za Temno stran zemlje, Hanna A. W. Slak za Teo, Blaž Kutin pa za Gravitacijo. Phillippe Bober, Čedomir Kolar in Behrooz Hashemian sestavljajo komisijo, ki bo izmed osmih projektov izbrala dva in ju nagradila s po 25.000 evri. Žirija pa je producentom in predstavnikov skladov na CineLink Industry Officeu predlagala še pet projektov, med katerimi je tudi projekt Gorazda Trušnovca Srečna karta, je sporočila Vera Kovačević, ki je na sarajevskem filmskem festivalu zadolžena za Slovenijo.