Torinski filmski festival je izredno cenjen med domačimi filmarji. Foto: EPA
Torinski filmski festival je izredno cenjen med domačimi filmarji. Foto: EPA

Priznani filmar je napovedal zabaven, a tudi resen festival, ki ne nagovarja le radikalnejših ljubiteljev filma, ampak vse, ki gojijo strast do sedme umetnosti. 54-letni režiser je k festivalu pristopil že lani, a je pozneje zaradi nasprotovanj nekaterih organizatorjev odstopil. Kljub vsemu se je nato zaradi "občutka odgovornosti" vendarle vrnil na čelo festivala.

Cenjen festival brez glamurja
Danes Moretti poudarja, da upa, da bo s svojo predanostjo in svojo pojavnostjo festivalu prinesel pozornost, ki jo zasluži. Torinski filmski festival je pomagal k prepoznavnosti kar nekaj italijanskim režiserjem in je nasploh precej cenjen med domačimi filmarji. Po drugi strani pa manjka festivalu tisti kanček glamurja, s pomočjo katerega bi uspel pritegniti pozornost, ki jo svetovna javnost namenja beneškemu in dve leti staremu rimskemu festivalu.

Torinskega festivala, ki bo potekal do 1. decembra, se udeležuje tudi Wim Wenders, čigar delo bo mogoče spremljati v njemu posvečeni retrospektivi.

Nanni Moretti je za svoje delo prejel že vrsto pomembnih priznanj, med drugim v Cannesu leta 2001 za film La Stanza del figlio. Njegov zadnji projekt pa je Il Caimano, politična satira, v kateri se je režiser lotil nekdanjega italijanskega premierja Silvia Berlusconija in sodobne Italije.