Film
Patty Jenkins
Patty Jenkins je v enem izmed nedavnih intervjujev sama pojasnila, da ni hotela zapasti v klišeje s tem, da bi Čudežno žensko upodobila kot trdosrčno bojevnico. Foto: Reuters
Terminator
James Cameron o Sarah Connor: "Bila je močna, bila je travmatizirana, bila je grozna mama in spoštovanje občinstva si je prislužila s svojo žilavostjo." Foto: IMDb
Čudežna ženska
Čudežna ženska je prvi samostojni film o superjunakinji po neuspešni Elektri (2005). Foto: IMDb
James Cameron
Jamesa Camerona, ironično, moti "samohvala", ki ji je bil priča po uspehu Čudežne ženske. Foto: Reuters

Zakaj se zdi Jamesu Cameronu Čudežna ženska "korak nazaj" za Hollywood?

"Ne obstaja pravilen in napačen način, kako biti močna ženska," odgovarja Patty Jenkins
25. avgust 2017 ob 14:09
Ljubljana - MMC RTV SLO

Patty Jenkins, ta hip eno najbolj vročih imen v Hollywoodu, se je javno odzvala na odmevni intervju, v katerem si je James Cameron privoščil nekaj pokroviteljskih opazk o blockbusterju Čudežna ženska in tem, zakaj naj bi pomenil "nazadovanje" za feminizem.

Patty Jenkins, ki se trenutno - po neuradnih poročilih - pogaja za honorar za režijo nadaljevanja Čudežne ženske, se je z objavo na Twitterju odzvala na pripombe stanovskega kolega Jamesa Camerona. Ta je v pogovoru za Guardian med drugim pripomnil, da je Čudežna ženska "nazadovanje" za prototip ženske protagonistke, češ da Gal Gadot v svojem kombinezonu ni drugega kot "popredmetena ikona".


"Ne preseneča, da James Cameron ne more dojeti, kaj Čudežna ženska je in kaj predstavlja za ženske po vsem svetu - kajti čeprav je velik filmski avtor, ni ženska,"
je zapisala P. Jenkins. "Močne ženske so super. Tako zelo sem cenila njegovo pohvalo mojega filma Pošast in upodobitev močne, a ranjene osebnosti."

Vseeno pa jo je zmotilo kolegovo namigovanje, da je Sarah Connor, torej protagonistka Terminatorja, ki ga je režiral on, idealni prototip filmske junakinje. (Cameron o liku Linde Hamilton: "Bila je močna, bila je travmatizirana, bila je grozna mama in spoštovanje občinstva si je prislužila s svojo žilavostjo.") Jenkinsova opozarja, da ne obstaja samo en, "pravilen" koncept junakinje.

James Cameron pojasni, kaj je feminizem
Cameron je namreč izjavil: "Vse to samozadovoljno trepljanje po hrbtih zaradi Čudežne ženske je bilo popolnoma zgrešeno. Popredmetena ikona je - to je samo hollywoodski mačizem, ki počne isto kot vedno! Ne pravim, da mi film ni bil všeč, se mi je pa zdel korak nazaj."

Najbrž se lahko same odločijo, kdo bodo njihove vzornice?
"Če morajo biti ženske vedno ostre, žilave in v psihični stiski, da bi bile močne, potem nimamo svobode, da bi bile večdimenzionalne ali cenile žensko ikono, ker je privlačna in ljubeča. Če je tako, nismo kaj dosti napredovale,"
je v odgovor zapisala Patty Jenkins. "Verjamem, da so ženske lahko VSE, kar so lahko tudi moški junaki. Ne obstaja pravilno in napačno utelešenje močne ženske. Ogromno občinstvo gledalk, ki je iz filma naredilo uspešnico, lahko najbrž samo presodi in izbere, kdo bodo njihove vzornice."

Takoj po četrtkovi objavi intervjuja s Cameronom se je na družbenih komentarjih sprožil plaz jeznih odzivov. ("Kritika nikoli ni učinkovita, če ji sledijo besede: "Ampak veste, kdo je to naredil bolje? JAZ!!" in pa: "Stvari, ki jih je James Cameron že izjavil: 'Čudežna ženska je korak nazaj.' 'Terminator Genisys je dober film.'")

Čudežna ženska se je v zgodovino zapisala kot najdonosnejši igrani film v ženski režiji vseh časov; v skupnem seštevku je zaslužil že več kot 800 milijonov dolarjev. Premiera drugega dela je že napovedana za december leta 2019.

James Cameron je sebe v preteklosti označil za "precej zagrizenega feminista". Poleg tega, da se v njegovih filmih pogosto pojavijo trdožive ženske (Ripley v Osmem potniku, Lindsey Brigman v Breznu in ne nazadnje Rose v Titaniku), pravi, da tudi rad piše scenarije, ki se osredotočajo na ženske. "Nobenih težav nimam s pisanjem scenarija, v katerem so moški podrejeni ženskam, kar je točno to, kar se zgodi v Osmem potniku. Na koncu bo dan rešila Ripley. Ni ravno veliko moških piscev in režiserjev, ki bi jim bilo to prijetno početi. Verjetno je to pač globoko vsajeno."

A. J.
Prijavi napako
Komentarji
virus99
# 25.08.2017 ob 14:39
Sarah Connor je definitivno bolj neodvisen in močan lik ženske, čeprav res že toliko neprilagodljiv, da si življenja z njo ne bi predstavljal. Kot bojevnica se pa karakterno lahko kosa z moškimi.
Lovec
# 25.08.2017 ob 15:25
Pampers generacija.

Poženščenost na vsakem koraku. Lahko bi si upal trditi da gre za ženski fašizem, ups pa sem rekel preveč.

Filmi, ki žensko poudarjajo kot rešiteljico in bojevnico in jo oblečejo v moško kožo je tako nadrealističen kot, ko sloni letajo v nebo.

Pričakoval bi, da bi ženske močno kritizirale takšne poskuse, pa ne. Spoštovanje ženske in ženskosti se ne dosega z fantazmo super junakinje na testosteronih.
SsDrag
# 25.08.2017 ob 15:20
filmi o superjunakoh nasploh so ne korak, ampak dva ali še več nazaj za hollywood.
dharma
# 25.08.2017 ob 16:48
Problem feminizma je v tem, da tudi slučajno nima podporo večine žensk. Zakaj neki?
spela55
# 25.08.2017 ob 16:07
"Pričakoval bi, da bi ženske močno kritizirale takšne poskuse, pa ne. Spoštovanje ženske in ženskosti se ne dosega z fantazmo super junakinje na testosteronih."

Pričakovala bi, da bi moški močni kritizirali takšne poskuse, pa ne. Spoštovanje moškosti se ne dosega S fantazmo super junakov, ki znajo leteti, imajo x-ray vision ali pa za seboj vlečejo pajkovo prejo.
feminist
# 25.08.2017 ob 18:59
kaj Čudežna ženska je in kaj predstavlja za ženske po vsem svetu

da lahko tudi najbolj zagreti feministki prodas napol nago bejbo z igralskim talentom vlozene kumare, ce prodajas kot "junakinjo" - katere glavna supermoc je da lahko vrze pred kamere en par lustnih josk.
sisoruen
# 25.08.2017 ob 16:52
"S podrejanjem moškim in njihovim predstavam kako naj bi ženska izgledala, se vedla in razmišljala? To so značilnosti nesamostojnih, nesamozavestnih in nesvobodnih oseb."

Saj feminizem počne ravno to, ustvarja neke predstave, ki naj bi se jim morale ženske podrejati, kar ni nič drugače od predstav, ki jih ustvarjajo moški, verske skupnosti ali kakšne druge ideologije. Feminizem je pač še ena v vrsti ideologi, ki ženske instrumentalizira za svoje cilje. Tale režiserka je zadela bistvo, ko pravi, da je ustvarjanje nekega absolutnega ženskega ideala napačno, ker pač izbira ni zgolj ena, kar pomeni ravno to, da je stvar vsake posamezne ženske, da se svobodno odloči, kaj ji je pomembno in kakšno vlogo si v družbi želi.

Bistvo spoštovanja do žensk kot seveda nasploh je ravno v tem, da se jim pusti izražati na svoboden način, ne pa da se jih obsoja. Tudi sama Wonder Woman je bila kritizirana in so jo celo pregnali iz OZN, kjer je bila v vlogi ambasadorke spolne enakost le nekaj mesecev. Očitno je šla v nos feminističnemu lobiju znotraj OZN.

Wonder woman je pač zgolj eden izmed likov, s katerim se lahko ženske istovetijo, če jim pač to ustreza.

"Moški ne morejo biti feministi, lahko kvečjemu podpirajo feminizem so pro-feministi ali zavezniki feminizma."

Feminist je lahko vsak, ker je feminizem ideologija, torej vsak podpornik ideologije feminizma je feminist. Kvečjemu je res, da lahko takšno, do žensk krivično ideologijo, podpirajo prej moški kot ženske.
sisoruen
# 25.08.2017 ob 17:46
"Feminizem ne želi spreminjati žensk v moške ker to enostavno ni mogoče, biološki spol je nespremenljivo dejstvo, želi pa ukiniti umetni, patriarhalni konstrukt "ženskosti" in "moškosti", nabor lastnosti, ki naj bi pripadal enemu oziroma drugemu spolu in z realnostjo nima nobene veze saj je vsak človek individuum zase."

Feminizem, ki ga ti zagovarjaš, ima samo en cilj in to je izražati sovraštvo do moških. Boj proti patriarhatu je torej usmerjen k temu cilju, ne dobrobiti žensk. Ženske so samo izgovor. Da je to dejstvo dokazuje ravno to, da feminizem, ki ga zagovarjaš, "osvobaja" ženske izpod patriarhata zgolj zato, da bi jih podredil svoji lastni ideologiji. V feministični ideji o družbi tako ženske niso nič bolj svobodne kot to velja za patriarhalno idejo.

Tako kot npr. patriarhalni model obsoja, da bi ženske npr. uporabljale lastno telo v svojo korist (v tem se feministke s patriarhalnim modelom strinjajo), da si ne bi ustvarjale delovnih karier, da ne bi delovale na določenih področjih itd., si feministke podobno prizadevajo, da ženske ne bi opravljale vlogo gospodinje, vsiljujejo jim poklice, ki ženske ne zanimajo, kot že rečeno jih obsojajo, v kolikor uporabljajo svoje telo za lastno korist itd. Feminizem tako ne samo žesnkam ni potreben, ampak je škodljiv. To, kar ženske potrebujejo je iskrena prizadevanja za enakopravnost in svobodo in takšna liberalna gibanja, ki se borijo za pravice in enakost žensk so dejansko edini zaveznik žensk. Feminizem in razna konsvativna gibanja pa ženske zgolj instrumentalizirajo za svoje lastne koristi.

Bistvo enakosti je lahko le v enaki svobodi. Dejstvo je, da imamo moški še vedno več svobode od žensk, bolj smo svobodni glede vlog, ki si jih v družbi izbiramo in manj smo podvrženi obsodbam za to. In ena glavnih ideologij, ki takšno stanje ohranja, je tudi feminizem.
feminist
# 25.08.2017 ob 19:00
manjkajo se samo se feministicni pornici, kjer bo igrala glavno vlogo "mocna zenska"-dokler je "mocna" potem pornic ni problem.
Snežinkica
# 25.08.2017 ob 18:06
@ak

Po Cameronovo je torej idealna protagonistka in ženska nasploh lahko samo grozna mama, edino merilo pa je žilavost oziroma trdoživost?

Cameron je povedal zgolj tisto kar so mariskatere kritičarke glede WW povedale že pred njim, v svojih filmih pa do določene mere tudi udejanil, da so spolirane, pin-up, fotošopirane junakinje hollywoodski kliše, in če si želiš pripenjati naziv naprednosti in feminizma, potem moraš pač ponuditi kaj bolj drznega, Furiosa je bila denimo veliko močnejši lik kot WW.
Enki
# 25.08.2017 ob 17:09
@snežinkica

No, če že sprejemaš biološko realnost potem jo sprejmi na celi črti.
Moški in ženske smo drugačni in to ne le na podlagi tega kar imamo "v hlačah".

Seveda smo drugačni tudi na podlagi kemije, ki se sprošča v naših telesih kar se odraža v čustvenosti ali oz. racionalnosti osebe. In na to moramo biti ponosni in delovati z vzajemnim spoštovanjem ravno na podlagi te raznolikosti ne pa se sovražiti zaradi le teh razlik.

Yin-yang.
Enki
# 25.08.2017 ob 15:59
In to je celoten problem feminizma.

Namesto, da bi feministke spodbujale in spoštovale ženstvenost, jo sovražijo in poizkušajo ženske spremeniti v moške.

Paradoks na kvadrat, če upoštevamo, da je za njih moški utelešenje zla.
rader1991
# 25.08.2017 ob 15:22
here we go again..filmske novice na mmc, oprostite feministične novice na mmc ,
dStroj
# 25.08.2017 ob 18:49
@Snežinkica

Očitno si gledala samo Avatar iz Cameronove filmografije, če govoriš o spoliranih, pin up junakinjah. Idealna ženska je feministka... je mantra, ki vas je zafurala kilometre od realnosti :D
Alorius
# 25.08.2017 ob 18:05
enakosti ni, enakopravni pa smo že... kje je težava... te feministke se naj grejo dret na ulice Riada... da vidimo kako dolgo bo njihova veleuspešna borba trajala tam...
sisoruen
# 25.08.2017 ob 17:54
"No, če že sprejemaš biološko realnost potem jo sprejmi na celi črti.
Moški in ženske smo drugačni in to ne le na podlagi tega kar imamo "v hlačah"."


Biološka realnost ni bistvena, ker vanjo družbena realnost ne more posegati. Nihče ne more pričakovati ali zahtevati nečesa, kar biološko ni mogoče. Bistvo je v tem, da se te biološke razlike ne uporabljajo kot izgovor tam, kjer so dejansko irelevantne, ali pa se uporabljajo na neenakopraven način. Npr. nedolgo nazaj je veljalo, da ženske ne morejo opravljati dela policistke, vojakinje ipd. Razlog? Ker naj bi bile v primerjavi z moškim fizično šibkejše, kar seveda v splošnem drži, ampak hkrati to ne pomeni, da je vsak moški avtomatično fizično močnejši ali fizično sposobnejši od žensk. Tako so npr. vojsko služili moški, ki bi jih lahko nalomila vsaka povprečna ženska, pa je bilo to, da so moški dovolj.

S temi biološkimi razlikami manipulirajo zgolj moški šovinisti in feministke in sicer oboji z namenom, da bi bile ženske v podrejenem položaju. Prvi zato, ker jim tak položaj ustreza, drugi pa zato, ker jim omogoča lažje obsojanje moških.
lukace5
# 25.08.2017 ob 15:35
Ženska, ki želi biti kot moški in prevzame moške lastnosti je pa res tisto kar si cel svet želi)) Ženske naj bodo ženstvene ne pa da želijo biti kot moški. Zame je prav ženstvenost tisto kar najbolj cenim pri nežnejšem spolu, ne pa pretvarjanje kako so močne ko se ob prvem problemu razjočejo kot malo dete.
Grof_von_Baron
# 25.08.2017 ob 21:17
Mene zanima predvsem v kakšnem breztestosteronskem svetu moraš odraščati, da se vsajaš v debato o "močnih ženskah". Najbolj smešno je ko ti estrogenci potem poskušajo biti bolj radikalni od vsake femnistke in jih potem to pripelje v težave.

. "Nobenih težav nimam s pisanjem scenarija, v katerem so moški podrejeni ženskam, kar je točno to, kar se zgodi v Osmem potniku. Na koncu bo dan rešila Ripley. Ni ravno veliko moških piscev in režiserjev, ki bi jim bilo to prijetno početi. Verjetno je to pač globoko vsajeno."

Ne James, večini moških niti na pamet ne pride da bi pisali kakšne scenarijie o "močnih ženskah" in moški podrejenosti ženskam. Veliko ljudji pri pisanju izhaja iz sebe in pač moški izhajajo iz moških. Ali pa nas zanimajo teme kot so resnična zgodovina, bitke, vojne, politične in filozofske debate. Verjamem pa da za vas redke, ki imate nek domina fetiš, ta tematika ni noben problem in v tem uživate.
Snežinkica
# 25.08.2017 ob 17:57
@enki

Teorija, ki jo tukaj zagovarjaš, je enako preživeta kot tista o ravnosti zemlje. Ne obstajajo moški in ženski možgani, v vseh nas se sproščajo iste kemikalije, le da v različnih razmerjih, ne obstaja nobeno čustvo, ki ga ne bi mogla občutiti oba spola, yin in yang se skrivata v vsakem posamezniku. Vprašanje pa je, izražanje katerih čustev je družbeno zaželjeno za posamezni spol. Kot je pokazal ta film, se od žensk, kljub temu, da so superjunakinje, še vedno pričakuje stereotipna privlačnost, sočutnost, prijaznost in želja po moški odobritvi.
ak
# 25.08.2017 ob 16:25
Ne razumem... Po Cameronovo je torej idealna protagonistka in ženska nasploh lahko samo grozna mama, edino merilo pa je žilavost oziroma trdoživost? Ma jaz bi bil na mestu žensk in zlasti feministk užaljen... Nevem, nisem ženska, da bi vedel za ziher, kaj bi si mislu.
Snežinkica
# 25.08.2017 ob 19:14
Ampak seveda ne za moške, ki ji želijo dominirati.
Snežinkica
# 25.08.2017 ob 19:11
@dStroj

Ne, Avatarja sploh nisem gledala, očitno nisi opazil, da se s Cameronom glede WW delno strinjam. In da, seveda, idealna ženska JE feministka.
Snežinkica
# 25.08.2017 ob 16:05
@Enki

Problem je zgolj v tem, da ne razumeš feminizma. Feminizem ne želi spreminjati žensk v moške ker to enostavno ni mogoče, biološki spol je nespremenljivo dejstvo, želi pa ukiniti umetni, patriarhalni konstrukt "ženskosti" in "moškosti", nabor lastnosti, ki naj bi pripadal enemu oziroma drugemu spolu in z realnostjo nima nobene veze saj je vsak človek individuum zase.
Snežinkica
# 25.08.2017 ob 15:50
Spoštovanje ženske in ženskosti se ne dosega z fantazmo super junakinje na testosteronih.

S čim pa? S podrejanjem moškim in njihovim predstavam kako naj bi ženska izgledala, se vedla in razmišljala? To so značilnosti nesamostojnih, nesamozavestnih in nesvobodnih oseb.
Snežinkica
# 25.08.2017 ob 14:28
V vsebinskem smislu Čudežna ženska gotovo ni korak naprej in ta # vsevključujoči,#everything goes#Ivanka Trump#liberalni feminizem, ki ga očitno zagovarja Jenkinsonova je precej zgrešen in hkrati ubija upanje, da bo nadaljevanje bistveno drugačno. Navsezadnje, privlačnih in ljubečih ženskih likov je na tone in so pravzaprav hollywoodski standard ne pa neka novost.

Pozitivno je zgolj to, da je film z glavnim žesnkim likom postal takšen blagajniški hit in da je na režiserskem stolčku sedela ženska, to pa je res novo in je dolgo manjkalo.
Snežinkica
# 25.08.2017 ob 14:45
James Cameron je sebe v preteklosti označil za "precej zagrizenega feminista".

Moški ne morejo biti feministi, lahko kvečjemu podpirajo feminizem so pro-feministi ali zavezniki feminizma. V tem oziru so še pomembnejše kot njihovo delo njihove zasebne vrednote in obnašanje, ker se večinoma izkaže, da si moški nadenejo etiketo feminizma zgolj iz koristoljubja, lep primer je zadnji padli "feminist", režiser Joss Whedon.
Kazalo